– God humor har alltid et alvorlig budskap, sier Shaheen på kav bergensk.
Etter videregående og militærtjeneste ante ikke nittenåringen hva han skulle finne på videre i livet. Vennene oppmuntret ham til å prøve seg som stand up-komiker i Bergen.
Ikke-troende muslim
– Jeg pleide alltid å tulle og tøyse på fester, så jeg tenkte at det kanskje var noe for meg. Jeg fulgte rådet deres, sier han.
Det gikk mer enn bra. Shaheen har alltid likt å studere andre mennesker og ser det komiske i mye av det som foregår rundt ham. Samtidig har han en dyp medfølelse for folk som har det vanskelig eller blir urettferdig behandlet. Ofte snakker han om hvordan det er å vokse opp som muslim i et vestlig land og selv bli en ikke-troende muslim. Det er en virkelighet han kjenner godt til.
Koranskole hver søndag
Amir kom til Norge fra Pakistan seks år gammel. Han bodde i Loddefjord-området utenfor Bergen. Foreldrene var strengt religiøse. Da Amir begynte på ungdomsskolen, ble han sendt til koranskole hver søndag.
– Jeg har alltid følt at religion er litt feil, sier han og forteller om da han var med foreldrene sine på ferier til Pakistan i oppveksten:
– Jeg husker jeg reagerte på at de ga penger til moskeen mens det satt tiggere utenfor. Husker at jeg tenkte at Gud trenger jo ikke et hus, men det gjør menneskene. Hvorfor gir de ikke penger til de fattige i stedet?
Religion og rasisme ble gjennomgangstemaer for Shaheen da han gikk inn på de skrå bredder som stand up-komiker. Det er også tema for debutboken F*** ta hjernen min!
Mustafa og Liv Monsen
Som leser merker man fort at han er komiker. Bokens 27 mer eller mindre virkelighetsnære historier er noen ganger hylende morsomme, andre ganger såre og rørende eller indignerte. Den er delt inn i tre kapitler. I det første, Hjernegørr, møter vi blant mange andre Mustafa fra Stovner. Året er 2020 og Mustafa og kompisene har blitt enige om at tidsmaskinen deres skal bringe han tilbake til 1990 og en viss “Liv Monsen” som han skal forføre slik at hun likevel ikke begynner å hate utlendinger og melde seg inn i Frp. Mustafa får henne i seng, de er begge opp over ørene forelsket, men han lykkes ikke å endre historiens gang før han må vende tilbake til 2020.
– Rasisme er en teit greie
– Siv Jensen har sagt at vi ikke er norske selv om vi har rødt pass. Men jeg har ikke selv valgt mine foreldre, min hudfarge, min religion, det er blitt gitt til meg. Derfor er rasisme en helt teit greie – det blir bare for dumt, sier Shaheen.
En annen historie handler om vaskedama fra Syria som får høre at utlendingene stjeler jobbene fra nordmenn. Hun blir veldig lei seg, ber sjefen sin om å gi vaskejobben til den rasende, arbeidsløse nordmannen. Han betakker seg imidlertid da han får høre arbeidsbetingelsene og lønna og begynner i stedet å kjempe for bedre rettigheter for landets rengjøringspersonale.
– Vi finner ofte ting vi vil hate og så trigger vi det, til vi til slutt blir helt oppslukt av det. Flyktninger som kommer til Norge fra en annen verden, som har mistet familie og alt de eier og som er hardtarbeidende skal ikke måtte høre fra en etter deres målestokk rik nordmann at de tar fra dem jobbene deres.
“Breaking news” og hjernedød blogger
I kapittelet En hjernecelle handler en av historiene om Jens som har strandet på en øde øy med en hjernedød influencer og om nordmannen som skaper «breaking news» i Mexico ved å fortelle om taco-fredag i Norge – hvorfor i huleste spiser ikke nordmennene taco hver dag?
De to første kapitlene handler om rasisme og om pussige møter mellom mennesker fra forskjellige kulturer og bakgrunnen. Shaheen byr på masse særdeles fantasifull situasjonskomikk, på absurde og totalt surrealistiske historier, men også stoff til ettertanke.
– Må være lov å stille spørsmål
I det tredje, Hjerneslag, blir tonen i boken mer alvorlig. Vi får historier om hvordan to «viktige» menn oppfant kristendommen for å skape et godt liv for seg selv, vi blir også servert historien om dem som oppfant islam med samme hensikt. Begge religioner får sitt av forfatteren.
Da «Amir» spør imanen om alt han lurer på og imanen eneste svar er å klappe til unggutten, er det helt slutt på humoren i F*** hjernen min!
– Jeg sier ikke at islam eller religion er feil, men det må være lov å stille spørsmål og det må være greit å få være seg selv, sier Shaheen.
– Hvis det ikke er greit å være uenig eller å være annerledes, melder jeg pass, da er ikke religionen verdt noe.
Amir Shaheen sier han valgte tittelen F*** ta hjernen min! fordi «jeg har altfor mange ideer og tanker i hodet». I kapittelet med samme navn som boka kommer han også inn på universet, hvor stort det og større skal det bli, hvordan jorda og vi mennesker er forsvinnende små i verdensrommet. Da blir ideen om en gud som ser oss, veldig underlig, synes han.
“Hjem til jul”
Men Shaheen tar ikke alltid opp alvorlige tema som rasisme og religion. Han var idéskaperen bak tv-serien Hjem til jul som han utviklet sammen med Kristian Andersen. Her handler det om single som opplever kjærestepress fra familien og fra seg selv. Sesong 2 av den populære serien som nå går på Netflix er nominert til Gullruten 2021. Nå er han i gang med to tv-serieprosjekter som handler om mangfold. Shaheen gir stemme til de karakterene som ikke blir hørt.
– Jeg har vært så heldig at jeg de siste årene har hatt mulighet til å jobbe med en del folk i film- og tv-bransjen, sier han.
– Jeg satser på humor på flere flater – på stand up, i film – og tv-verden og i bokform.
Han lover at det kommer en bok nummer to fra hans hånd. Den skal hete Det Store Mysteriet.