Facebooksiden bærer navnet Budbringeren fra Helvete. Det synes Quintano passer:
– Helvete er et sted der vi lar barn drukne. Vi ligger i havet på flytemadrasser, mens under oss er det tusenvis av mennesker som er borte for alltid, sier Quintano i et intervju med journalisten.no.
Vokste opp på Malta
Quintano er halvt norsk og halvt maltesisk. I 2001 havnet en båt med libyske flyktninger rett på stranden i den lille fiskelandsbyen på Malta der Quintano vokste opp.
– Mange tror at flyktningkrisen startet i 2015, men dette er ikke et nytt fenomen, det har foregått i lang tid, forklarer Quintano til journalisten.no. Hun begynte å samle, intervjue og dokumentere båtflyktningers historier for 20 år siden. Quintano så en dissonans mellom det grusomme som hendte på Malta og måten dette ble fremstilt på i norske medier. Hun bestemte seg for å ta saken i egne hender og selv formidle historiene til noen av de mange menneskene som krysser Middelhavet. Da hun fikk facebookprofil i 2007 ble denne hennes ytringsplattform.
Vært med på redningsoppdrag
Quintano har flere ganger vært med på redningsoppdrag ute på havet, men fokuserer nå på å dokumentere hendelsene på Facebooksiden. Hver dag har hun kontakt med de forskjellige skipene som ligger til kai eller i arrest rundt i Middelhavets havner på grunn av kriminalisering av bistandsarbeidere og redningsskip. Hun skriver om de nye båtene som kommer på Facebooksiden Budbringeren fra Helvete.
– Så våkner jeg dagen etter og leser at alle har druknet fordi de ikke fikk hjelp. Jeg kan bli forferdelig lei meg og føler at jeg går i en konstant krisemodus som jeg aldri går helt ut av, sier hun til journalisten.no
Skuffet over mediedekningen
Quintano sier hun føler på en voldsom frustrasjon over at dette ikke oppleves som viktig for norske redaksjoner.
– Nyheter om flyktningkrisen kommer i smale drypp, sporadisk og overfladisk. Jeg hadde håpet at journalister skulle ha plukket opp dette for lenge siden og tatt over, men det har ikke skjedd.
Hun føler derfor et stort ansvar for å dekke krisen, jobber gratis og bruker nesten all sin tid på det.
Mange dødsfall blir ikke registrert
Ifølge The International Organization for Migration er Middelhavet «verdens dødeligste grense», og FN har registrert at nærmere 50.000 mennesker på flukt har druknet i Middelhavet siden 2001, skriver journalisten.no
I 2016 ble det registrert rekordmange, over 5000 mennesker, deriblant 600 barn. I 2020 ble 1400 registrert druknet.
De reelle tallene er sannsynligvis mye høyere , mener Quintano.
Ikke bare menn
– Dette er mennesker som har opplevd å ikke kunne redde sine nærmeste, og mange føler en enorm skam for å ha sunket og etterlatt sine familiemedlemmer i havet. Derfor blir mange dødstall ikke registrert, sier hun.
Skrev om Middelhavet fra Svalbard
Allerede i 2017 fikk Quintano tildelt Norsk PEN og Articas skriveopphold på Svalbard der hun fikk ro til å samle historiene fra Middelhavet i et samlet verk.
Hun har nå mottatt støtte fra Fritt Ord, Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO) og Statens kunstnerstipend, og boken med tittelen Budbringeren fra Helvete på nesten 500 sider, lanseres på FN-dagen 24. oktober i år.
På grunn av pandemien har Quintano for det meste vært hjemme i Norge det siste året, men denne sommeren skal hun nok en gang reise til Malta for å bistå i felt.
– Denne krisen får så enorm konsekvens for de svakeste i verden. Heldigvis møter jeg stadig flere mennesker som engasjerer seg. Det får meg til å føle meg mindre ensom i dette, sier Quintano til journalisten.no.