Proffdanser Sathieshnaa måtte velge mellom familien og dansen

Norsk-tamilske Sathie satser mot OL i Paris i 2024 etter NM-tittel. Suksessen har kostet, og hun måttet trosse karriereforventninger fra familien.
Foto: Hallgrim Hansegård/frikar.com
Norsk-tamilske Sathieshnaa Sivamohan var kun 15 år gammel da hun måtte ta sitt livs vanskeligste valg.

– Jeg angrer ikke på noen av valgene jeg har tatt. Jeg kan heller ikke si at opplevelsene mine har vært hindringer. De har gjort meg sterk, sier hun til NRK.

For Sathieshnaa Sivamohan, eller Sathie, som hun kalles, har det imidlertid vært tungt.

– Jeg følte at jeg sto i en forvirring mellom hva foreldrene min ønsket, og hva jeg ønsket. Og jeg prøvde veldig lenge å tilfredsstille begge, men det var ikke mulig. Uansett hvor hardt jeg prøvde.

Sterk utdanningspress

Foreldrene reiste fra borgerkrigen på Sri Lanka til Norge. Her fikk de to barn, og de ville gjøre alt for å gi barna et best mulig liv i Groruddalen i Oslo.

Foreldrenes planer samsvarte ikke med yngstedatterens drøm. Allerede som 6-åring begynte Sathie med tradisjonell indisk dans, og noen år senere ble hun introdusert for hiphop.

Sathie ville bli proffdanser, selv om hun var født med ryggmargsbrokk.

«Dobbeltlivet» med norske venninner og norsk skole på den ene siden, og tamilske foreldre med høye krav og klare planer på det andre siden, tæret på Sathie gjennom oppveksten. Hun sto med ett bein i hver leir og slet med å finne sin egen identitet.

– Jeg var veldig glad. Jeg trodde jeg var frigjort. Men jeg følte på en ensomhet da jeg var borte fra familien. Samtidig fant jeg motivasjon i å stå på egne ben.

Vil være rollemodell

Forrige uke vant hun NM-gull da hun overlistet Julie Kringlebotn – med artistnavnet B-girl Pretzel – i den NRK-sendte finalen i breaking. Nå håper hun at historien hennes kan hjelpe andre i samme situasjon.

– Grunnen til at jeg vil snakke om det, er fordi jeg vet at det er mange som kjenner seg igjen. Jeg har vokst opp på Grorud, der det er mange med forskjellig bakgrunn. Det kan være veldig vanskelig med ulike kulturer, sosiale normer, deres interesser kontra foreldrenes interesser, forklarer hun.

Satser til OL

Nylig fikk hun vite at breaking også blir OL-gren i Paris om tre år. Overfor nettstedet frikar.com sier hun:

– Det jeg ønsker å oppnå som danser er å utvikle mitt eget uttrykk gjennom inspirasjon fra ulike dansestiler, og arbeide scenisk. Parallelt med dette ønsker jeg også å bli verdensmester i breaking, og har som mål å representere Norge og vinne gullmedalje i OL i Paris 2024.

– FRIKAR X  hjelper meg å oppnå disse målene ved å tilby ulike dansestiler som bygger bro mellom Hiphop-kulturen og det sceniske feltet. Å være med i FRIKAR X krever disiplin, og utforskende arbeid der jeg kan lære ulike verktøy som kan styrke og gjøre meg unik som breakdanser.

– Gruppa er en fin og sterk gjeng fra ulike bakgrunner hvor vi deler og lærer av hverandre. FRIKAR X bidrar til delingskultur som styrker egenutviklingen og samarbeidet i gruppa. Pandemien har vært svært krevende og ensomt, så jeg er veldig glad for å trene med gruppa gjennom Zoom.