Foto: Frank Morgan Bakken / Hamar Dagblad.
Hussein Mahmoud kom til Norge fra Syria i 2016 uten de mest elementære kunnskaper innen blant annet matematikk. Engelsk kunne han heller ikke. Takket være steinhard jobbing har han tilegnet seg så gode ferdigheter og karakterer at han fra høsten kan begynne på medisinstudiet på Bjørknes i Oslo.
Hussein er glad i å pugge og har fått hjelp av en god venn til å skrive norske tekster for å lære seg å mestre språket. Nå skriver og snakker han bortimot flytende, rapporterer Hamar Dagblad.
– Det å ha norske venner er også viktig når det gjelder å lære seg språket, sier Hussein om også må fungere som lærer og tolk hjemme.
Hussein forteller om sitt liv til avisen:
Forfulgt i Syria
Han er vokst opp under trange kår i Syria som en av tolv søsken. Familien hadde ikke mulighet til å sende ungene på privatskole, noe som ses på som et langt bedre tilbud enn de strenge offentlige skolene der en real ørefik fortsatt er å regne som god pedagogikk. Dermed fikk Hussein et dårlig forhold til skolen ganske tidlig.
Etter hvert ble det derimot langt verre ting å bekymre seg for storfamilien som er av kurdisk opprinnelse. De ble forfulgt av regjeringen og dro til Tyrkia. Der var det heller ikke lett å være kurdisk og barna fikk ikke skoletilbud.
–Det var ikke ordninger som kunne betale skole for oss. Vi hadde bare nok til å dekke mat, bosted og medisiner, forteller Mahmoud til avisen.
Barnearbeid i Tyrkia
Fra de var 11 år gamle måtte barna ha krevende jobber. De stod opp i 3-4-tida for å ta buss i to timer til jobben. De plukket frukt og andre vekster og var ofte ikke tilbake før klokka ni på kvelden. Det ble liten tid til å lære og den kunnskapen Hussein hadde ervervet seg fra Syria ble borte.
Familien levde i frykt for at tyrkerne skulle sende dem tilbake til Syria. Etter fem år dro de videre til Norge. Da var Hussein 16 år. Han begynte med en gang på norskkurs. Drømmen om å bli lege hadde han hatt lenge og han skjønte at gode norskkunnskaper var inngangsbilletten for etter hvert å komme seg inn på legestudiet.
Selvstudium ved siden av skolen
Hussein satte i gang med å lære seg engelsk på egenhånd. Sommeren før han begynte på videregående brukte han hundre timer på selvstudier i matematikk. Han forteller om krevende skoleår og flinke lærere. Det har vært dager hvor han har tvilt på om han ville klare å bli så god faglig at han ville oppnå de karakterene han trenger for å komme inn på legestudiet.
Hussein klarte den bragden og fra høsten av studerer han medisin på Bjørknes i Oslo. I sommer forbereder han seg med å pugge ting han ikke føler han kan godt nok og legger opp sitt eget læringsløp.
– Verst for mora mi!
Han innrømmer overfor Hamar Dagblad at han har tenkt ut en plan B hvis medisinstudiet skal bli for krevende:
– Jeg tror at pensumet neste år kan bli vanskelig, men jeg tror jo også at jeg skal klare det. Om jeg er på rett på spor vil jeg finne ut i løpet av neste skoleår. Om jeg finner ut at dette ikke er noe for meg ønsker jeg å begynne på tannlegestudier eller noe annet helsefag, sier han.
Snart flytter han fra Hamar til Oslo. Overgangen blir nok størst for moren hans, tror han:
– Bare jeg har vært borte en dag så er mora mi bekymret og lurer på hvor jeg har vært. Medisinstudiene på Bjørknes er lagt opp slik at man studerer et år i Oslo og deretter fem år i utlandet. Stakkars mora mi da!