– Utrolig viktig at både kvinner og menn utvikler teknologien

– Det kan ikke være norske menn over femti som bestemmer hvordan datasystemene skal være, mener teknologiprofessor Letizia Jaccheri.
Foto: NTNU
Teknologiprofessor Letizia Jaccheri ble nylig hedret med likestillingspris både fra nettverket ODA og fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), melder Kilden kjønnsforskning.

Den viktigste grunnen for begge prisene er hennes engasjement for å rekruttere kvinner til teknologiutdanning og forskning gjennom to prosjekter ved NTNU: Jenteprosjektet Ada samt IDUN, et rekrutteringsprosjekt under Forskingsrådets BALANSE-program.

Jaccheri er professor ved Institutt for datateknologi og informatikk ved NTNU hvor hun har vært ansatt i over 20 år. 

Utvekslingsstudent fra Italia

I 1989 kom hun til Norge fra Italia som utvekslingsstudent. Unge Jaccheri hadde ikke reflektert særlig over likestilling under studieperioden i Italia. Det var ganske mange kvinner som studerte informatikk sammen med henne og som nå er blitt professorer rundt om i Europa. Da hun kom til Norge, oppdaget hun ADA-prosjektet som skal sikre at flere kvinner fullfører teknologistudium ved NTNU og får seg jobb i teknologibransjen. Jaccheri engasjerte seg i dette arbeidet.

I 2013 ble hun leder for instituttet. Hun syntes det var rart at hun var den eneste kvinnen i ledergruppa.

Ada

– Ada handlar om å sikre at jentene trives på studiet og får jobb i næringslivet, og det er supert. Men jeg så at ved fakultetet vårt, Fakultet for informasjonsteknologi og elektronikk, hadde vi få kvinner i rekrutteringsstillinger og ingen i lederposisjoner. “Ingen” norske jenter tok doktorgrad, sier Jaccheri til kifinfo.no – et nettsted som drives av Kilden kjønnsforskning.no for Komité for kjønnsbalanse og mangfold i forskning.

Jachheri begynte å søke penger fra universitetet og Forskningsrådet.

IDUN

Etter flere års forberedelser, kunne hun i 2019 endelig sette i gang prosjektet «IDUN – from PhD to professor». IDUN-prosjektet er oppkalt etter Idun Reiten, en av Norges fremste matematiker og den første kvinnelege professoren ved fakultetet.

–  Vi ansatte ni kvinner i professor II-stillingar, det betyr at de har en 20 prosent stilling ved NTNU. Dermed får de unge stipendiatene og forskerne flere rollemodeller enn de få kvinnelige professorene som er her fra før, forklarer Jachheri til kifinfo.no.

Før prosjektet lå kvinneandelen kun på 14 prosent ved fakultetet. Fra høsten 2020 ble ni kvinnelige professorer II ansatt for to år.

Felleseuropeisk utfordring

Nå håper prisvinneren på å kunne overlate mer av det administrative arbeidet ved IDUN til andre, slik at hun kan konsentrere seg mer om sitt eget fagområde; datateknologi og informatikk. Hun har dessuten tatt på seg ledervervet for EU-prosjektet European Network for Gender Balance in Informatics. Det er nemlig ikke bare i Norge at kvinner er underrepresentert innenfor informasjons- og kommunikasjonsteknologi. Fremgangen er langsom i hele Europa, skriver kif.info.

Det som først og fremst motiverer Jaccheri til å arbeide med likestillings- og mangfoldsspørsmål i IKT, er at IKT finnes overalt og i alt vi gjør.

– Datasystemer blir brukt av kvinner og menn, friske og syke, etnisk norske og alle andre. Da kan ikke norske menn over femti være dem som bestemmer hvordan systemene skal være, mener hun. Hun minner om da airbagen i bilen ble introdusert og det viste seg at den var testet på menn på 80 kilo mens kvinner og menn ble drept av den.

– Vi har mange slike eksempler. Det er utrolig viktig med et mangfold hos dem som utvikler teknologi.