- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
- Norwegian Democrazy - 14.11.2024
I høst er Espinoza en av 12 som deltar i Symesterskapet på NRK, som for et par uker siden hadde sesongpremiere.
Espinoza er opprinnelig fra Chile, bor i Moss og jobber som pleieassistent på sykehjem. For ham var et ferieopphold i Norge i 2003 noe som skulle bli starten på et nytt liv.
– For meg var Norge et sted hvor jeg skulle slappe av og bli frisk igjen, etter lengeværende helseplager. Etterhvert så jeg mulighetene til å jobbe med det som er mitt felt, nemlig klesdesign.
Lærte av syerskene
Som guttunge begynte Roberto å lage skjorter til brødrene, og sy kjoler til mor, tanter og venninner.
– Fra ung alder lærte jeg spesielt fra eldre kvinnelige syersker, om teknikk og detaljer. Takket være denne kunnskapen har jeg utviklet meg til å bli skredderen jeg er i dag.
I fødebyen Antofagasta, i Nord-Chile, var Espinoza allerede en lokal kjendis. Han hadde vært i et TV-innslag om klesdesign på 80-tallet, og på høyden av sin karriere eide han fem klesbutikker.
– En kan si at jeg er litt vant med oppmerksomheten som følger av å være på TV.
Norgesreise
Espinoza bodde først i Bergen, så i Oslo i den tiden han jobbet med klesdesign og som skredder.
– For meg ble det en utfordring å lære norsk. Klesbutikkene jeg jobbet i hadde for det meste ecuadorianere som ansatte, slik at jeg snakket nesten bare spansk i de første sju årene jeg bodde her. Etterhvert som jeg flyttet til Oslo, og måtte lære meg å håndtere kunder så måtte jeg lære mer av språket. Men det er en utfordring, særlig hvis man kommer til et nytt land som godt voksen.
Skredderyrket på is
I 2008, grunnet finanskrisen, måtte Espinoza legge klesdesigneryrket på is.
– Klesbutikken jeg jobbet i måtte først delvis stenge, og etterhvert hadde de ikke råd til å betale oss lønn. Jeg ble permittert, og etterhvert foreslo NAV om jeg kunne tenke meg å ta et kurs i pleieomsorg. Så gjennomførte jeg kurset, og flyttet etterhvert til Moss, hvor jeg fikk jobb.
I mellomtiden forsøkte norsk-chileneren å starte opp igjen på Grünerløkka i 2014.
– Jeg hadde fortsatt mye klær og utstyr som jeg eide fra den gamle butikken, og som jeg hadde hjemme i kjelleren på Moss. Samboeren min og jeg prøvde å stable opp et lite verksted i Oslo, som vi etterhvert måtte oppgi. Leieprisen var for høy, og det var for mye stress å kombinere egen bedrift med jobb i pleiehjemmet.
Samboeren påmeldte
Espinoza har fortsatt holdt skredderferdighetene ved like på fritiden. Tidlig i 2020 ble han oppringt av et produksjonsselskap tilknyttet NRK.
– Jeg fikk vite at jeg hadde kommet inn i utslagsrunden til en kommende program av flere hundre søkere. Jeg trodde nesten ikke det jeg hørte. Etterhvert viste det seg at samboeren min hadde meldt meg på uten mitt viten. Heldigvis fikk han overbevist meg. Han mente at jeg var flink nok som skredder til å kunne vise meg på TV.
Stressende, men givende
Espinoza måtte gjennom et prøveopptak og psykologisk test før han ble vurdert videre. Et par måneder senere fikk han vite at han hadde blitt valgt ut som en av de siste 12 til Symesterskapet.
– Filmingen skjedde høsten 2020, i Bærum og Oslo grunnet pandemisituasjonen. Tidligere versjoner av Symesterskapet har blitt filmet i Bergen.
For ham var deltakelsen stressende, men likevel givende.
– Under opptakene slet jeg med helsen, og det var en utfordring å få det til, så det var viktig å ha en sterk og proff innstilling. Å være med i Symesterskapet har vært noe av det mest lærerike jeg har gjort. Aldri før har jeg sydd en kjole på fem timer, mens man blir filmet fra alle mulige vinkler.
Ulike stiler
Å samhandle med ulike skreddere, syersker og klesdesignere var en viktig erfaring for norsk-chileneren.
– Årets deltakere er en samling av folk med unike og ulike stiler. En av deltakerne var spesielt god på skjorter, mens en annen fra Nord-Norge hadde spesialkompetanse på folkedrakter. Jeg er mer den kreative og smågale typen, som liker å blande fasonger.
For Espinoza er alle de 12 deltakerne vinnere.
– Jeg er kjempefornøyd med å ha vært med på Symesterskapet. Noe stressende, men mest gøy. Så har vi også fått god oppbacking av NRK og produksjonsselskapet. Og i tillegg er det litt hyggelig å bli gjenkjent på gaten.