- Ny, kald vinter i flyktningleiren - 03.01.2022
- Ny arena for kunnskap om flukt - 22.10.2021
- KIRA på flere språk - 21.09.2021
Kommende utgave har fått tittelen «Ingen dans på vaksiner» og har en historie som er motvekt til vaksinemotstand og konspirasjonsteorier. Nytt er også at E-bøkene oversettes slik at mange minoritetsspråklige grupper kan lese heftene på sitt morsmål. Tegneserien kommer nå på somalisk, arabisk, polsk, kirundi, tigrinja, swahili, hindi, spansk og engelsk, i tillegg til norsk. Nå er de også mulig å laste ned gratis fra Kiras nettside.
Dette er gjort mulig gjennom samarbeid mellom JenZa, som gir ut Kira, og Unity Spark, som har mottatt støtte fra IMDi på 400.000 kroner. Støtten går til ulike tiltak for å opplyse fremmedspråklige om korona, der tegneseriebøkene om Kira er ett av tiltakene.
Satser digitalt
Tegneserien om superhelten Kira er gratis og kan lastes ned fra nettet. Hver utgave blir trykt i tusen eksemplar, som blir delt ut, men hovedstrategien er å spre heftene digitalt via sosiale medier.
Francine M. Jensen forteller at de blant annet bruker facebook og whatsapp til å spre heftene. De har også hatt kampanjer og arrangert dialogmøter.
Siden mars 2020 har serieskaper Francine Mbanza Jensen jobbet mye med å nå innvandrere og andre grupper, med viktig informasjon og fakta om korona. Hun har valgt tegninger og enkle tekster som formidlingsform og tegneserie som medium. Illustratøren og seriens tegner, Ndarama Mark, jobber i Rwanda.
Francine Mbanza Jensen ønsker å drive opplysningsarbeid med visuelle virkemidler. For mange med innvandrerbakgrunn er bruk av bilder og historier lettere å forstå enn tekst. Tegneserier og plakater er velkjente måter å bli opplyst på. Tekstbasert informasjon er vanskelig for mange med lite norskkunnskap, men bilder skaper interesse og blir forstått.
Vil nå flere
Superhelten Kira ble skapt da datteren i huset måtte være hjemme fra skolen under pandemien.Jenta var urolig og trengte svar på mye. Slik oppstod den gode hjelperen og superhelten Kira, som forklarte barn og voksne om bakgrunnen for nedstenging av samfunnet, ved hjelp av tegninger.
To nummere av tegneserien er gitt ut hittil, Lockdown og Julepandemi. I tredje utgave, som kommer i slutten av september kommer Kira en danser til unnsetning, når det oppstår en konflikt om vaksinering.
Kira blir en motvekt til uvitenhet, når hun hjelper med fakta og setter vaksinering inn i et
historisk perspektiv. Temaet er aktuelt, både nå og senere, mener Francine Mbanza Jensen.
– Det blir spennende å se hvordan det går. Vi ønsker å nå flere, legger hun til.
Hittil har møter og arrangementer foregått i Bergen, men hun ønsker å komme til Oslo for å snakke om Kira også.