- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
For norsk-afghaneren har overgangen gått såpass godt at han vant gull i juniorklassen i Sandefjord og gull i juniorklassen i NM, samt at han tok en bronsemedalje blant 15 utøvere i seniorklassen i -176 klassen i NM.
– For meg var det et lykketreff å få tatt alvorspraten med treneren min på Åssiden. Han mente jeg var for spinkel for seniorfotball, og måtte få opp muskelmassen.
Kais var regnet som et ungt fotballtalent. I Åssidens andrelag scoret han 12 mål på 16 kamper. Likevel satser han nå heltid på kroppsbygging.
– I starten var det tøft, men jeg innså at hvis jeg jobbet ekstra hardt kunne jeg oppnå resultater.
Flyktningfamilie
Karimi er selv født i Afghanistan, men flyttet som spedbarn til Iran sammen med familien, før de ankom Norge i 2001. Da han var tre år.
– Først holdt vi til i Nord-Norge, før vi flyttet til Tofte og Sætre. Siden 2006 har vi holdt til i Drammen, hvor jeg etterhvert endte opp på juniorlaget til Åssiden.
Kais husker de første årene på tredemølle og vektløftning. Fremgangene tok sin tid, men etterhvert fikk han til fysikken treneren og han ønsket. Likevel oppsto det en ny utfordring.
– Jeg hadde fått frem en kroppstype som gikk på bekostning av fart og fleksibilitet. Resultatene jeg fikk til med kroppsbygging førte også til at jeg endret fokus. og ville heller satse på dette fremfor fotballen.
Krevende idrett
Karimi begrunnet dette videre med at kroppsbygging er en spesiell idrett, som krever spesiell oppmerksomhet.
– Er man kroppsbygger så er fokuset 24/7, og jeg forstår at det vil være ytterliggående for mange. Man blir veldig oppmerksom på kosthold, trening, kalorier og treningsmengde. Skal man konkurrere kommer andre hensyn i andre rekke, og man må stadig holde seg i form. Jeg trives godt i en idrett hvor det er såpass høye krav og hvor man må presse grensene stadig.
Ofte må øktene starte tidlig på dagen, med løfteøvelsen og kardio, før man har en kort pause på dagen, og før man trener flere timer styrke på ettermiddagen.
– For å holde en god figur er man også nødt til å holde en god døgnrytme, spise til de riktige tidene og gå tidlig til sengs.
Selvdisiplin som er tiltrengt
Kroppsbygging er en idrett som Kais hevder krever enormt selvdisiplin, noe han mener han lærte i Forsvaret under førstegangstjenesten.
– Jeg har ikke annet enn gode minner fra den tiden. I Forsvaret lærer man å kjenne folk som er helt annerledes enn deg selv, og man jobber med et felles mål. Jeg har fortsatt venner og bekjente fra den tiden som jeg holder kontakt med, forteller han.
– Hvordan er det å ha annen bakgrunn i en idrett som kroppsbygging?
– Selv merker jeg ikke noe særlig til dette. Jeg ser at det er ikke så veldig mange, men det kan handle om at folk med innvandrerbakgrunn har større interesse for andre idretter.
Fikk treningssted under nedstengning
Kais tar for tiden en bachelor i helsefag på Høyskolen Christiania, og kombinerer idrett med jobb som personlig trener.
Under nedstengningen, mens de fleste treningsstudioer var stengt, kunne Kais og flere andre studenter trene på høyskolen, så lenge de være friske.
– For meg var dette en fordel, og en hjelp til de gode resultatene jeg fikk i år. Ikke alle har hatt tilgang til studio, og har måttet holde formen hjemme.
Selv ser han seg en fremtid innenfor idrettspsykologi eller personlig trening.
– Studiene mine har idrett og helse som formål. Som i kroppsbygging tenker jeg at man hele tiden står på for å vise en bedre versjon av seg selv.