Samfunnsengasjement og slampoesi


Foto: Katrina Svarca
Asha Abdullahi (23) er slampoet, farmasøyt, innholdsprodusent og foredragsholder. I år startet hun slampoesi-scenen "Blue Monday" på SALT.

– Jeg er litt sånn aktivisttype, kanskje, sier Asha Abdullahi om seg selv. 

Tjuetre-åringen fra Oslo er utdannet farmasøyt og foredragsholder. Når natten senker seg er hun poet. Hun har skrevet dikt i flere år, men startet å fremføre dem som slampoesi først for tre år siden. I år startet hun en ny scene for slampoesi; Blue Monday på Salt. Asha engasjerer seg i ulike temaer, og har blant annet vært engasjert i Antirasistisk Senter.

Ble “tvunget” opp på scenen

For tre år siden fremførte hun på scene for første gang:

– Slampoesi var noe jeg hadde sett på YouTube, men jeg tenkte aldri at dette her er noe jeg selv skal gjøre, fordi jeg har aldri tenkt at jeg skal fremføre poesien som jeg har skrevet, sier Abdullahi.

Det var bestevenninna som “tvang” Abdullahi opp på scenen.

– Det har gått veldig bra. Jeg har fremført mange ulike steder på forskjellige scener. Og nå har jeg også fått starte min egen scene, sier hun.

Abdullahi forteller at slampoesi er en veldig spennende uttrykksform. 

– Man kan uttrykke alt mulig rart. Jeg bruker mine dikt til å snakke om min identitet og ulike problemer som oppstår i krysningene mellom forskjellige typer samfunnstematikk. Det handler også om meg selv i forhold til samfunnet, sier Asha.

Asha bruker seg selv veldig aktivt i diktene sine, eller mer presist – tematikken som omhandler henne. Et eksempel på dette er antirasisme.

Vil bidra til en endring

Asha vil bidra til endring av holdninger i helsevesenet, og hun er opptatt av at minoriteter skal møtes på en verdig måte.

– Veldig lenge så har man tenkt at likebehandling er formelen på god nok behandling. Man skal behandle alle likt, men det som skjer da er at man glemmer veldig mange viktige faktorer ved et menneske, sier hun.

Et eksempel som Asha Abdullahi pleier å bruke er diabetes type 2 behandling.

– Det fins ofte en mal på hvordan behandling skal foregå, og som helsearbeider møter man kanskje folk med en klar idé om hvilke livsstils- og kostholdsendringer som skal til, men det matcher naturligvis ikke med alle, sier hun.

Videre utdyper hun at når man glemmer maten som er viktig for andre kulturer, og det som også er en veldig essensiell del av et menneske, en viktig del av identiteten til folk.

– Og da tenker jeg at så fort man ikke tar i betraktning faktorer som forskjellig matkultur, kan det skje at man får feil behandling, sier Abdullahi.

Likeverdig tjeneste vil bety å møte folk hvor de er og være bevisst sin rolle.

– Man må bevisstgjøre seg selv før man i det hele tatt kan skape en endring, ikke bare i helsevesenet, men på veldig mange andre felt også, sier Asha Abdullahi.

Flere, blant andre moren hennes, har delt erfaringene sine med Asha om hvordan de har blitt møtt av helsevesenet på en måte som ikke er optimal.

Ønsker å endre hijabdebatten

Asha har blant annet vært med i podcasten Har du trua? og snakket om hijab.

– Vi har snakket om det at hijabdebatten i Norge i dag må endres litt, hvordan man snakker om hijab, og at vi som bærer hijab skal lettere komme til ordet, for eksempel hvorfor vi bruker det, er det vanskelig, hvilke utfordringer møter vi, sier Asha Abdullahi.

Asha bærer hijaben som et aktivt religiøs valg, men vet at det varierer fra person til person.

– Det er viktig å kunne ha samtaler om for eksempel utfordringer og ikke alltid bare debatt om hvorvidt jeg er undertrykt eller ikke, sier Asha til Utrop.

Hun opplever at samtalen ofte stopper der, men vil at den kan være bredere og ikke bare med majoriteten.

Hun opplever også at når noe negativt skjer i mediebilde, kan hun ikke skjule at hun er tydelig muslim.

– Jeg synes det er skummelt å komme inn i samfunnsdebatten. Jeg hører så mange vonde erfaringer av folk som ligner på meg selv, som er melaninrike. De har dårlige møter med kommentarfeltet og hatmailer, sier Asha Abdullahi. 

Er det ofte at du opplever rare blikk eller kommentar i hverdagen? 

– Hvis man leter etter blikkene, så finner man dem. Derfor vil jeg ikke lete etter dem, sier hun.

Hva er aktuelt for deg nå?

– For tiden er jeg opptatt av et inkluderende språk, avkolonisering av akademia og representasjon, sier Asha Abdullahi.

Et utdrag fra et av diktene hennes:

«Jeg er en ung svart muslimsk kvinne, og det er ikke ofte jeg føler meg sett eller forstått.

Så, jeg skriver dette for de glemte,

for de forlatte,

for de slettet av historiebøkene.

Jeg skriver dette for kvinnene;

alle kvinnene.»