Forfulgt satiretegner åpner utstilling

Flyktning og karikaturtegner Ahmed Falah åpner utstillingen på Avistegnernes hus.
Foto: Evan Hekmat
Ahmed Falah har i en årrekke vært en av Iraks sterkeste stemmer. Tegningene han publiserer på Instagram og Facebook blir brukt aktivt i hjemlandet av sine 200.000 følgere.

Falah er kunstner, avistegner og menneskerettighetsforkjemper fra Irak, og kom til Norge som fribykunstner etter i en årrekke å ha vært både sensurert og truet på livet for sine tegninger i Irak.

Han kom til Drøbak som fribykunstner sommeren 2019, med hjelp fra ICORN (The International Cities of Refuge Network), Drøbak kommune og Avistegnernes hus. Da hadde han bodd seks år på flukt i Indonesia.

I 2020 var han en av satiretegnerne som mottok Norsk Pens Ossietzkypris for fremming av ytringsfriheten, på vegne av alle satiretegnere i Norge. I 2021 mottok han Fritt Ords stipend for satiretegning, og begynte å tegne om norske tema.

Tittelen på Falahs utstilling, Satire Power, spiller på den store makten som ligger i satiretegning.

– Ved å tørre å formidle direkte, tydelige og sterke budskap i arbeidene, gir han sine følgere muligheten til å bruke hans strek til å vise hva de selv mener, ifølge Avistegnernes hus.

Karikerer om Irak

Utstillingen er hans første i Norge, hvor han vil vise og forklare tegninger som tar for seg situasjonen i Irak, samt tegninger over mer internasjonale eller universelle tema.

En av Falahs tegninger.
Foto : Ahmed Falah

Siden så mange av bildene til Falah omhandler Irakisk politikk og personer som ikke er like kjent for mange i Norge, vil en del av utstillingen være viet til de Irakiske tegningene, med forklaringer til hvert enkelt bilde.

Satire som verktøy

Selv ikke i Norge har Falah kunnet jobbe fritt. Flere ganger har profilene hans på Facebook og Instagram blitt slettet eller hacket og han mottar stadig trusler.

– Ahmed bruker satiren som både verktøy og våpen. Vi er stolte over å vise fram tegnekunsten hans så man kan forstå hvor stor han er for så mange, sier Bianca Boege ved Avistegnernes hus.

Helge Lunde, ICORN-direktør, sier om utstillingen til icorn.org:

– Vi er henrykte over at Drøbaks nåværende ICORN-beboer, kunstner, aktivist og tegneserieskaper Ahmed Falah åpner sin første separatutstilling på Norsk Tegnermuseum denne uken, og forventer et høyt oppmøte av seere til å besøke og utforske Falahs imponerende visuelle univers.

Utfordrende yrke

Falah mener fremveksten av politisk ekstremisme, populisme og religiøs fundamentalisme er det som har gjort situasjonen for politiske tegnere vanskelig, både i Vesten og den arabiske verden.

– Ytringsrommet strammes inn, noe som ikke minst forklarer beslutningen i New York Times. For meg har dette vært en bekymringsverdig utvikling å være vitne til, uttalte han til Utrop i november 2020.

Overfor bladet STOFF snakker Falah om at satiretegnere møter på mange utfordringer i dagens samfunn. De opplever lite støtte fra verken politiske, religiøse eller finansielle institusjoner.

– Ikke engang media liker satiretegning som kunstform, sier Falah.

Nytt liv i Norge

Siden Falah flyttet til Drøbak har han blitt en integrert del av bybildet, og har bant annet laget et stort veggmaleri ved Rådhuset. Han har jobbet som møbelsnekker og bidrar med hjelp til Avistegnernes hus.

Falah har også karikert NAV-systemet, og sier seg begeistret over at Stortinget har tatt inn en utstilling med satiretegning i korridorene sine blitt dekket:

– Jeg har aldri har hørt om at regjeringen i noe annet land har godtatt å ha satiretegninger inne i maktens korridorer. Jeg tror ikke dere forstår hvor fantastisk det er.