- Amazing Grace - 05.05.2017
- Å være tolk på overtid - 30.11.2016
- Den evig unge kunstneren - 24.10.2016
Den 9. juni 2015 startet Karianne Hjallen og andre Tøyen-aktivister en sportsklubb som skal bli bidra til et mer aktiv og inkluderende Tøyen-miljø.
Hjallen, som er styreleder i TSK, løper rundt i en lysegrå joggebukse og jager barna på 3-4 år rundt i en bitte liten gymsal på Tøyen skole. Dette skal hun gjøre hver tirsdag klokken fem fremover. Spredt over hele gulvet ligger gummimatter og miniatyr-kjegler.
I garderoben svir svettelukten i nesen, men barna bryr seg lite. Fra et voksenperspektiv er den lille gymsalen langt fra bra nok, men for barna er dette hele verden for øyeblikket. Klingende barnelatter og urolige rop fra foreldre om å være forsiktig fyller hele rommet.
Sport samler mennesker fra alle nasjoner.
Bredt tilbud
Tøyen sportsklubb skal blant annet tilby basketball, sjakk, capoeira, allidrett, hip-hop, breakdance og svømming for barn i alle aldersgrupper, til svært lav pris. Klubben er drevet av økonomiske bidrag fra ulike stiftelser og kommunal støtte.
Grunnlegger Karianne Hjallen vil også at klubben skal tilby fotball og volleyball i fremtiden, men for øyeblikket har de ingen steder å spille.
– Jeg vil ikke at det skal koste 5000 kroner for å sparke fotball. Det har ikke alle foreldre råd til, spesielt ikke om du har flere barn. Det som skal til er en trener, fotballsko og en ball. Barna må få lov å drive med sport uten at det skal koste så utrolig mye, mener hun.
– Det er en aktivistild som har blitt tent, og alle bidrar. Det er mange Tøyen-pappaer og -mammaer som bidrar til at Tøyen Sportsklubb lever. Deriblant har vi et tidligere medlem av Norges beste breakdance-gruppe som lærer barna breakdance, forteller Hjallen.
Få er medlem i idrettslag
Det har vært relativt enkelt å starte opp klubben, fordi det var et veldig synlig behov i lokalsamfunnet, forteller Karianne Hjallen. Alle ønsket en sportsklubb for de unge.
Bydel Gamle Oslo har lavest prosentandel blant unge som er med i organisasjoner, klubber, lag eller foreninger. Det viser statistikk fra Oslo kommunes statistikkbank. Tøyen, som er en del av Gamle Oslo, har 41 prosent. Bydel Nordre Aker har den høyeste andelen, 72 prosent. Statistikken stammer fra 2012.
Nå har Tøyen sportsklubb fått rundt 130 medlemmer på to uker. Flere av kursene er fulle, og Hjallen vurderer å bli prosjektleder på heltid for TSK.
Flerkulturelt møtested
Styrelederen i Tøyen sportsklubb har også andre ambisjoner for klubben. Hjallen mener at idrett, spesielt fotball, er en viktig fellesinteresse for alle Tøyeninnbyggere av forskjellige bakgrunn, både etnisk norske og minoriteter.
– Sport samler mennesker fra alle nasjoner. Vi har for eksempel en argentinsk pappa som underviser i fotball. Vi ønsker at sportsklubben skal være et sted hvor også foreldre får lov å delta og vise seg litt frem. Er det en mamma som er flink i basketball, da kan hun bidra med å trene barna, sier Hjallen.
Tøyen Sportsklubb forsøker å lage en arena med lokal tilhørighet hvor de heier på Tøyen, en møteplass med tilbud som kan inkludere alle, forteller Hjallen.
– Ingen av barna bryr seg om hvilken nasjonalitet de andre har. Vi har alle nasjonaliteter her på Tøyen. Først og fremst er de alle Tøyenbarn.
– Det er for eksempel en del somaliske barn, så dem vil vi ha flere av i Tøyen sportsklubb, legger hun til.
– Jeg personlig elsker å bo på Tøyen. Her bor det mennesker fra hele verden, og det er slik jeg liker det. Jeg vil at barna mine skal bli kjent med andre kulturer. Jeg tror at det er slik verden kommer til å se ut framover, og da må vi fokusere på alle de bra tingene som bringer oss sammen. Tøyen er som et mini-FN, sier Hjallen.
Stoppes av mangel på egnet hall
Men alt er ikke bare fryd og gammen for den nystartede sprortsklubben. Målet om inkludere flere i idretten hemmes av mangelen på idrettslokaler for barn i området, mener Karianne Hjallen. Hun er frustrert over hvordan lokalpolitikerne “bare snakker og ikke handler”. Hun mener at Tøyenbeboerne har blitt forespeilet en flerbrukshall.
For øyeblikket har sportsklubben aktiviteter som ikke tar så mye plass, blant annet sjakk og svømming.
– Vi vil gjerne tilby håndball og volleyball, men det kan vi ikke, fordi det ikke er plass til det i gymsalen. Vi har ingen hall eller andre steder å være, sier Hjallen.
– Vi har tatt all kapasitet i gymsalen på skolen, men ennå er det ikke nok. Det er i tillegg fullt overalt i de nærmeste idrettshallene. Tøyen har rett og slett ikke blitt prioritert, hevder hun og titter utover den lille gymsalen vi befinner oss i. Gymsalen tilhører Tøyen skole.
Det er et problem at ressurssterke folk har vært innom Tøyen, men ikke bosatt seg her permanent, mener Hjallen. I forkant av kommunevalget startet hun opp en underskriftskampanje. Nå har i underkant av 600 mennesker skrevet under kampanjen som bærer navnet: “JA til Tøyen Arena – en flerbrukshall og kulturarena midt i byen!”
– Siden jeg har bodd her lenge, merker jeg selvsagt at det noe som mangler. Da tenker jeg først og fremst på en flerbrukshall for barn og voksne som vil være aktive, sier lokalaktivist Hjallen. Hun har bodd på Tøyen i elleve år, og barna hennes på tre og syv år er oppvokst her.
Erkjenner behov
I en e-post til Utrop skriver prosjektleder i byutvikling-prosjektet i Tøyenløftet, Hanne Marie Sønstegaard, “at en flerbrukshall i Tøyenparken ikke sto på den politiske bestillingen i 2013 da tilbudene i parken skulle utredes.”
Prosjektlederen erkjenner at befolkingen har kommet med et sterkt krav om det i ettertid.
Det kommer imidlertid en flerbrukshall på Sundtkvartalet ved siden av Vahl Skole. Den skal være klar høsten 2016 eller 2017, bekrefter Sønstegaard. Hallen er lovet av bymiljøetaten, bekrefter hun.
– Den nye hallen vil jo ligge nærmere Grønland og Grünerløkka enn Tøyen. Og i tillegg la de ned en hall, som var i full bruk, for å bygge opp Sundtkvartalet, påpeker Karianne Hjallen.
Uenige om flerbrukshall
Venstre-representant og tidligere byråd Guri Melby var åpen for en flerbrukshall på Tøyen, skrev Nettavisen mai 2015.
I en annen artikkel av Nettavisen, skyter derimot Høyre-politiker Jawad Azamehr ned forhåpningene, til tross for at også SV og Rødt er positive til flerbrukshall.
– Jeg skjønner ikke hvor de skal ta penger fra. Selv med eiendomsskatt vil det bare dekke en liten del av dette, sier Azadmehr, som mener man må fokusere på det som er mulig å få til på Tøyen.
Azadmehr prioriterer dermed blant annet en badeland framfor en flerbrukshall på Tøyen.
– Vi skal bygge badeland og vitensenter, men vi skal ikke bygge noe eventyrland. Det kommer noen nye bygninger og vi skal pusse opp en del, men vi gjør dette for folket på Tøyen, sier han.
– Det virker som at noen tror vi lever i Peter Pans Neverland, der alt er lov og alt er mulig. Vi må være klare på at markedskreftene styrer. Man kan ikke bare få og få og få, sa han tidligere i vår til Nettavisen.
Analyse viser savn
En stedsanalyse av Tøyen i bydel Gamle Oslo av forskerne Ingar Brattbakk og Aina Landsverk Hagen, viser et stort savn etter sportsarenaer. Blant annet kan Hersleb videregående skole samle opptil 225 elever i auditoriet, men har ennå ikke tilgang på gymsal.
Stedsanalysen henviser til Barnetråkk-registreringene fra Vahl skole. Der kommer det tydelig fram at barna er svært glade i fotballbanen og ballbingen utenfor skoleporten, men at de savner mer plass å boltre seg på.
En far fra foreldredrevne Lille Tøyen fotballskole sier at ”på Caltexbanen er det fullt hele tida, og det er konflikt mellom organiserte og ungdom som vil spille. […] Vi ønsker oss mer på drift, ikke flotte bygg.”