- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Karlsen har ikke vokst opp med samisk kultur men har tatt det tilbake og duodji er hennes viktigste verktøy, ifølge Riddu Riddu-festivalen.
Hun sier at duodji tillater henne å fysisk holde i det som har blitt tatt fra henne, og at dette er drivkrafta i hennes arbeid.
Karlsen går siste året på Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), hvor hun tar bachelor i Medium og materialbasert kunst. Hun har bygget en egen oppstadvev til greneveving og spunnet eget garn til både renning og innslag. Dette er en samisk tradisjon som fortsatt står sterkt i Kåfjord.
Til Riddu Riđđu bringer hun med seg prosjektet “Ávnnas Muitá”, som betyr “materialet husker”.
– Når man praktiserer duodji, arbeider man med historier. Det er ens egen og ens familie si historie. Det er våre formødres historier, og det er våre etterkommeres historier. De små detaljene slik som mygga som biter mens man vever utendørs, kan være like viktig som de store fortellingene om kolonialisme, sier Karlsen til Riddu Riddu-festivalen.
Sjøsamisk tradisjon
Festivalsjef Sandra Márjá West er stolt over å kunne utnevne Márjá Karlsen til Årets unge kunstner.
– For første gang har vi en duojár som Årets unge kunstner. Márjá Karlsen er en spennende kunstner som legger vekt på historiefortelling og kollektivet bak et håndverk. Hun har skaffet seg kunnskap både fra Kunsthøgskolen i Oslo og fra sjøsamiske tradisjonsbærere, sier West til Riddu Riddu-festivalen.