- IMDI ber kommunene bosette 18.900 flyktninger - 27.11.2024
- Flukt ingen hindring for stjernedrøm - 27.11.2024
- Flyktningdatter skal holde Barnas tale - 26.11.2024
Wimalarasan er 25 år og på tross av sin unge alder har hun erfaring både som medlem av bydelsutvalget og styret i partilaget, ifølge partilaget i en Facebook-post.
Norsk-tamilske Wimalarasan ble valgt inn 14. februar til ledervervet.
Hun er født og oppvokst på Stovner, og har foreldre som flyktet til Norge fra Sri Lanka, og har utdanning i bioinformatikk, og jobber i DNB med IT og arkitektur.
Selv sier Wimalarasan at hun ikke hadde noe interesse i politikk før 18-årsalderen.
– En bekjent kom med forespørsel om jeg kunne tenke meg å være med på et politisk møte. Jeg ble med på møtet, og så på med interesse når man tok opp lokalpolitiske temaer. Ellers hadde jeg ingen erfaring fra bydelspartiet eller AUF, men jeg fikk etterhvert veldig lyst til å bidra, spesielt siden det var få ungdommer som var aktive. Å ha yngre stemmer i bydelspartiene så jeg som viktig.
Tokulturell oppvekst
For henne har det vært fordeler og utfordringer knyttet til det å vokse opp i en norsk-tamilsk familie.
– Som mange andre synes, kan det ha vært litt vanskeligheter til tider, når man skal tilpasse kulturen hjemme med norsk kultur. Samtidig føler jeg at mine foreldre og jeg har hatt en fin balanse. Jeg har vært aktiv med norske venner, men også innenfor det tamilske samfunnet, med tamilskole og kulturgruppen. Etter at jeg flyttet ut av Oslo for å studere fikk jeg mer perspektiv på ting, og man setter mer pris på ting man opplever som tokulturell.
Å komme seg ut av Oslo, til studier i Bergen, ble en form for øyeåpner.
– Jeg følte en kulturell forskjell i Bergen, og så er det jo naturlig at man har en annen opplevelse av å bo i en ny by som student, enn om man flyttet dit som godt etablert. Som student var det fint å komme til et nytt sted, som jeg selv valgte. Her kunne jeg starte med blanke ark, utforske ting og få mer ansvarsfølelse.
Selvstendig person
Wimalarasan har alltid vært en selvstendig person, og vil gjøre ting selv.
– Når man får muligheten til å flytte ut så får man det nødvendige pushet. Utdanningen jeg valgte finnes kun i Bergen, på UiB. Å komme til Bergen og møte en annen norsk kultur, og i studentmiljøet, var også spesielt. Alle var ulike på sin måte, og det handlet ikke bare om innvandrerbakgrunn. Noen av studentene var fra storbyer, andre fra bygder, og det var folk med ulik oppvekst og dialekter.
Når hun ikke driver med politikk er den nyvalgte partilagslederen aktiv i lokalmiljøet.
– Jeg er aktiv i Tamilsk Ressurs- og Veiledningssenter (TRVS), hvor jeg underviser i tamilsk språk. Så er jeg også leder i Tamilsk ungdomsorganisasjon i Norge. Ellers driver jeg med musikk og baking.
– Er musikken noe du vil gjøre mer ut av fremover?
– Jeg ser det mer som del av min kulturelle identitet, og som et avbrekk fra hverdagen.
Vil ha med flere unge
Som nyvalgt partilagsleder er Wimalarasan klar på hva hun vil få til:
– Først og fremst vil jeg engasjere flere ungdommer til å drive med politikk. For min del trenger det ikke være slik at alle melder seg inn i et politisk parti. Med min erfaring og historie ser jeg det som viktig å dele dette engasjementet. Jeg føler at jeg har et annet perspektiv siden jeg ikke hadde en politisk interesse fra før av. Kanskje kan flere unge bli inspirert til å være politisk aktive før de blir 18?
Å snu synet på politikk blant folk med innvandrerbakgrunn er også noe som driver henne.
– Ofte kommer man fra en helt annen kultur, hvor politikk betyr veldig lite, eller forbindes med korrupsjon. Folk greier ikke helt å gi slipp, og stole på politikere i dagens Norge.