- – Trikset er å gi litt faen - 30.07.2017
- For noen betyr sommeren tvangsekteskap - 24.07.2017
- Bryter med fordommer - 02.12.2016
Hun sluttet i jobben som økonom i en alder av 34. Shazia Sarwar ville jobbe som journalist og tok en bachelor i journalistikk. I dag er hun en av landets dyktigste journalister, og har blant annet blitt nominert til SKUP-prisen, VGs gullpenn og til Internasjonale reporteres journalistpris.
Sarwar sier at grunnen til at det er få minoriteter som jobber i norske redaksjoner, er at det rett og slett er få som velger denne yrkesveien. Hun mener også at det er for få som for eksempel vil bli nyhetsjournalister.
– Redaksjoner har hatt få å velge mellom. De må ha minoritetsjournalister som vil bli nyhetsjournalister. Ikke alle kan bli programledere og nyhetsopplesere. Det handler først og fremst om at journalistikk ikke er en etablert yrkesvei for oss med utenlandsk opprinnelse. Det er lite status i det. Vi har vært opptatt av å bli leger, advokater og ingeniører. Det er i ferd med å endre seg. Det er jeg glad for.
Journalistikk er ikke en etablert yrkesvei for oss med utenlandsk opprinnelse. Det er lite status i det.
Trangere nåløye
Sarwar mener at mediebransjen sliter. Nåløyet har om mulig blitt enda trangere. For å lykkes da, må man ha en kompetanse ingen andre i redaksjonen har. At man behersker språk og faget, er en selvfølge.
– Jeg ville bli journalist fordi jeg hadde et genuint ønske om å endre verden. Jeg startet på journalistikkutdanningen fordi jeg ville gjøre det “ordentlig”. De to siste årene av utdanningen studerte og jobbet jeg heltid.
For å lykkes som journalist mener hun at du må være villig til å jobbe hardt, og vise at du har en unik kompetanse.
– Du må ønske det så sterkt at du er villig til å gi 150 prosent! For du konkurrerer med landets beste journalister. Du må ha en unik kombinasjon av kunnskap, erfaring og bakgrunn. Du må kunne noe som mange andre i bransjen ikke kan. For eksempel tall og datajournalistikk.
God journalistikk fremfor etnisitet
Sarwar mener at hennes suksess først og fremst skyldes god journalistikk og en dyktig redaksjon, og ikke kulturell eller etnisk bakgrunn.
– Jeg har lykkes i VG fordi jeg vet at jeg jobber med landets beste journalister. Det gjør meg ydmyk, og det gir meg motivasjon til å være en god journalist. Ikke en god innvandrer-, eller kvinnelig journalist, men en god journalist.