- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Vi møter den Oslo-bosatte inderen på Bedriftsinstituttet BI, under et seminar om Ukraina, som blant annet tok for seg mulighetene til å investere i landets voksende IT-sektor.
Saxena er for tiden product manager ved Ciber Norge, hvor han har jobbet i tre år, og stortrives.
– Jobben gir meg varierte oppgaver og mye frihet, sier han til Utrop.
Jeg var i Ukraina tidligere i år, og ble positivt overrasket.
Under intervjuet viser han oss rundt i BIs lokaler. Her føler Saxena seg hjemme.
– Jeg tok mastergraden i management her på BI, så jeg har ikke vært her på en god stund. Det føles gøyalt å være tilbake i det stedet hvor mitt norske studieeventyr kom i gang.
Fikk jobb under finanskrisen
Fra fødebyen Lucknow har Saxena en bachelor i IT-teknologi. I tillegg tok han BIs anerkjente Executive MBA-studium, hvor man blant annet får tilegnet seg kunnskap i strategi- og forretningsmekanismer i globale markeder.
– Studiet tok jeg i perioden 2008-09, året etter ankomsten min til Norge, så jeg tok det på engelsk.
I mellomtiden har Saxena lært seg norsk. Historien hans inneholder også en spesiell vri: Han fikk nemlig jobb hos et Trondheims-basert IT-firma knapt ett år etter at han kom til Norge.
– Jeg startet å jobbe fra oktober 2009, en måned etter jeg var ferdig med MBA (Master in Business Administration) fra BI. Jeg var nok ekstra heldig da jeg valgte Norge. I land som USA, Storbritannia og Irland hadde finanskrisen begynt å gå utover IT-sektoren, og mange jeg kjente, mistet jobben, mens jeg faktisk fikk en jobb her i Norge. Dette har sammenheng med at krisen på IT-sektoren i Norge i langt større grad ble avverget.
“Jobber hardt”
Til tross for kulturforskjellene har indiske IT-folk et svært godt rykte på seg, og kan med gode engelskkunnskaper ganske lett få jobb i utlandet.
– Stereotypiene om “hardt arbeidende inderne” spiller sterkt inn, noe som har et snev av sannhet i seg.
I New Dehli, Mumbai, Bangalore og andre gigantiske indiske IT-sentre er det nemlig ikke uvanlig med titimers dager, og mye overtidsjobbing.
– Noe av det som gjør at jeg trives enormt her i Norge, er at man har en så god balanse mellom jobbliv og fritid. Her har jeg en arbeidsuke på 37 timer, noe som gjør at jeg får mer tid til venner og familie enn det jeg ville fått i India. I tillegg jobbes det veldig effektivt, med såkalt ‘flat struktur’, altså små forskjeller og kort vei mellom ledelse og ansatte. I India er det nærmest forventet at en sjef skal mase og presse for å få deg til å prestere.
Klar for “IT-fordringer”
Under panelsesjonene som Utrop overværer sammen med Saxena, noterer han flittig fra det som kan bli mulige ukrainske partnere.
– Jeg har store planer. Jeg vil starte opp et eget firma her i Norge, hvor deler av driften kan outsources til Ukraina.
Landet seiler opp, sammen med Polen, som nye østeuropeisk IT-stormakt. I Ukrainas tilfelle er det enda mer oppsiktsvekkende, siden landet for to år siden opplevde en politisk revolusjon som har medført krigshandlinger på eget territorium.
Høyt utdannet befolkning, gunstig geografisk beliggenhet og stadig bedre vekstvilkår gjør landet mer attraktivt for utenlandske gründere og investorer, særlig på IT-sektoren. Og Saxena vil være med på eventyret.
– Jeg var i Ukraina tidligere i år, og ble positivt overrasket. Jeg skal på et nytt besøk nå i desember for å forhandle frem de siste avtalene før jeg kommer i gang. For meg virker landet ganske trygt å investere i, selv om jeg forventer det kan bli utfordringer med det offentlige systemet der nede.
– Jeg gleder meg uansett til å bli min egen sjef, sier han.