- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
- Norwegian Democrazy - 14.11.2024
- – OXLO-pris som motvirker utenforskap og polarisering - 14.11.2024
I april 2021, midt i pandemien, åpnet Joya restauranten Sabi Enso.
– Vi har hatt travle dager. Det begynner å komme en del folk, sier han til NRK.
Joya er også medeier i 20 restauranter under Sabi-navnet i Norge. Fra før av driver han den Michelin-vinnende restauranten, Sabi Omakase.
Nå hviskes det ganske høyt om at også Sabi Enso kan få en stjerne i Michelin-guiden.
Vokste opp i rismarker
Joya vokste opp på en risplantasje utenfor Manila. Faren var sjømann og endte opp i Norge.
Som 17-åring dro Joya til Norge på familiegjenforening.
– Jeg begynte å jobbe på en sushirestaurant og forsørget meg selv som 18-åring. Jeg skjønte at sushi er fremtiden for meg, ikke studier på universitetet, sier han til NRK.
Anerkjent i sushi-verden
Aftenbladet skriver følgende i en anmeldelse av Omakase:
– I det japanske kjøkkenet får råvarene spille hovedrollen. På Sabi Enso forenes nordiske godsaker med japanske tradisjoner. Resultatet er ypperlig.
Joya har sushi-utdanning fra Japan og har markert seg som en av de beste ikke-japanske kokkene i ulike japanske sushi-mesterskap.
Høsten 2016 ble Sabi Omakase rangert av White Guide som nummer 26 på listen over de beste restaurantene i Norden. Bare Re-Naa og Maaemo fikk høyere score av de norske restaurantene.
Han har vært i Norge mer enn halve livet. Og her blir han.
– Når jeg våkner og hører barna mine snakke Sandnes-dialekt, så skjønner jeg at jeg virkelig sitter fast her i Rogaland, sier han