- – Ville bli frivillig for å gi noe tilbake - 17.11.2024
- Shelmith, Jawad og Amalie nominert til Gulljerven - 15.11.2024
- – Aktiv dødshjelp er forbudt i følge islam - 14.11.2024
Gato betyr «katt» på spansk, og er kallenavnet til danser Carlos David Catun Quintana.
Han vokser opp som eldste sønn i en familie på fire i Guatemala. Foreldrene jobber, som så mange andre, i den uformelle sektoren som gateselgere.
Guatemala er verdens voldeligste land, men Gato har funnet sin vei. Han blir en uformell lederskikkelse i hovedstadens hiphop-miljø.
– I starten var vi fire stykker, etter hvert var vi 30, så ble vi flere og flere, sier han til Kulturtanken.
Viste barn og unge et alternativ
I 2012 er den norske hiphoperen og kulturprodusenten Nicolai «Nico» López i Guatemala for å jobbe med ulike prosjekter, og blir tipset om en forestilling hvor Gato opptrer.
Et dypt vennskap oppstår, og fire år senere turnerer Gato med det samiske nasjonalteatret Beivváš i forestillingen Vidas Extremas, regissert av Jon Tombre, med Nico som kreativ produsent og idéskaper.
Forestillingen handler om Guatemalas blodige historie og nåtid, og hedres med både Heddaprisen og Kritikerprisen.
Forfølges og trues
Gato returnerer til Guatemala og blir sett på som en trussel for gjengene – fordi han viser barn og unge at det finnes et alternativ til et liv som gjengmedlem.
Gato blir oppringt på mobilen med drapstrusler. Vennen Nico får høre om truslene og får hele Skandinavias hiphop-miljø til å samler inn penger slik at Gato kan få betalte oppdrag i Norge.
Etter mye om og men får Gato midlertidig kunstnerisk oppholdstillatelse i Norge. Høsten 2019 lander Gato i Norge, og bosetter seg i Tromsø.
Samtidig er situasjonen hans uviss. Gatos kunstnervisum gikk ut i desember 2021, og venter på svar på søknaden om arbeidstillatelse.
– Vi aner ikke hva som skjer videre, forteller Nico til Kulturtanken.
Livreddende dans
Skoleåret 2021/22 har Gato, Nico og Piero turnert i Den kulturelle skolesekken med produksjonen «Gato – historier om ikke å komme hjem».
«Historier om ikke å komme hjem» settes opp på Hålogaland teater våren 2023, med Gato i en sentral rolle.
– Hiphop kan redde liv – slik det reddet mitt. Å formidle min historie gjennom hiphop er en måte å gi tilbake det dansen har gitt meg. Jeg tror hiphop er et godt verktøy for å forandre liv, og for å formidle til norsk ungdom at de må gripe alle mulighetene som finnes i dette landet, sier Gato til Kulturtanken.