- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
- HumanJul vil tilby en inkluderende feiring - 19.12.2024
– Jeg er sort utenpå og hvit inni. Og det gir meg faktisk en ekstra dimensjon. Det var derfor Aftenposten skrev om meg da jeg var 13 år. Hadde jeg vært hvit, ville de garantert ikke gjort det, for ingen av mine kamerater ble forespurt, sier han til Finansavisen.
Han finner frem et gammelt avisutklipp fra nevnte avis:
Under overskriften «Patrick Sandahl: Eneste neger med tre NM!» står det: Mange motstandere stusser ofte når de ser Patrick Sandahl på bandybanen. Ikke på grunn av spillestilen eller sprog, men hudfarven. Patrick er neger, men tro likevel ikke at Stabæk har begynt å importere bandyspillere fra Afrika. Patrick er riktignok født i Rhodesia, men har tilbragt mesteparten av sitt liv i Norge. Derfor snakker han norsk og spiller bandy like godt som de andre Stabæk-gutta.
– Jeg var jo kjempestolt! Men i dag ville journalisten blitt sparket og jeg hadde ikke vært særlig stolt. Men det er viktig at man dømmer ut fra tiden det skjer i.
Sandahl har røtter fra Zimbabwe, som under kolonitiden het Rhodesia, etter den britiske imperialisten Cecil Rhodes.
God avkastning
Det er i Bærum, at Sandahl har vokst opp. Han har blant annet tidligere NHO-sjef Kristin Skogen Lund som nær venn, og ble uteksaminert jurist som en av de første med flerkulturell bakgrunn i 1995.
I de siste to årene har han vært investeringsdirektør i Investinor. Siden oppstarten i 2009 har den statlige ventureinvestoren satset 3 milliarder kroner. Ti år senere viser fasit 63 millioner kroner i avkastning.
– Investinor har ikke vært noen stjerne på himmelen. Men nå kan kritikerne spise i seg ethvert ord som ble sagt: Fjoråret var Investinors desidert beste år noensinne med ca. en halv milliard kroner i avkastning tilsvarende en avkastning på 14,1 prosent. Nå begynner vi å høste frukter av det vi har sådd, sier investeringsdirektøren.
For ham er det klart at mangfold gir et fortrinn.
– Målet mitt er å hjelpe andre i samme posisjon som meg for å oppnå sine drømmer. Det er et faktum at det å være annerledes er et konkurransefortrinn om du er kvinne, mørk, eldre eller har en annen kulturell bakgrunn. Bedrifter som fokuserer på mangfold og bærekraft skaper høyere aksjeverdier enn andre. De tiltrekker seg også den beste arbeidskraften.
Vennehjelp mot rasehat
Til tross for en priviligert oppvekst med etnisk norsk forelder i et fint nabolag i Bærum har Sandahl også opplevd å bli utsatt for hat.
– Jeg har alltid hatt mange venner. Uten dem hadde det ikke gått så bra. De har båret meg frem. Jeg har møtt mye dritt. Spesielt på vei til barneskolen. Ungene hang over gjerdet og kalte meg alt fra pepperkakemann til at jeg burde dra hjem til Afrika. Jeg fikk kommentarer hver eneste dag, men hadde alltid støtte fra vennene mine. Jeg trengte ikke å ta dritten alene. De stilte seg alltid foran. Men det har ikke vært enkelt å vokse opp som mørkhudet.