- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
Espeland ble født i Storbritannia av indiske og malaysiske foreldre, og bodde frem til niårsalderen i Surrey i Sør-England, før hun og resten av familien flyttet flere tusen mil unna – til New Zealand.
– Vi har alltid vært en veldig kulturblandet familie, og tatt oss vaner fra de ulike stedene vi har bodd i, sier NITO-lederen.
I New Zealand vokste hun opp sammen med foreldrene og to brødre, og ble som ungjente interessert i realfag. Etterhvert tok hun en bachelorgrad som mekanisk ingeniør ved universitetet i Auckland, men slet med å finne jobb som var relevant. I mellomtiden traff hun sin nåværende norske ektemann.
Å lære om rettigheter på arbeidsplassen og få med meg sosialiseringsbiten hjalp meg veldig å bli en del av samfunnet.
– Han ble tipset om at det var behov for mekaniske ingeniører i sørlandsfylkene. Selv om jeg hadde forlengst slått rot i New Zealand, så var det ikke når det gjaldt jobb og økonomi. Heller ikke i Storbritannia, som var min back-up-plan, var det noen særlige jobber til nyutdannete mekaniske ingeniører.
Lett integrert
I 2010 havnet Malini i Kristiansand og Norge, hvor hun og ektemannen har stiftet familie og slått seg til ro.
– I og med at jeg har britisk pass og kom til Norge på “kompetansevisum”, så kunne jeg nærmest spasere inn i jobb- og boligmarkedet uten nevneverdige problemer. Min integreringsprosess i Norge er nok ganske unik i forhold til det de fleste opplever som nyankomne.
– Hva mener du utgjør vellykket integrering?
– Cluet ligger i å tilpasse seg landet og samfunnet som man har kommet til. Storbritannia, New Zealand, India og Norge vil det være forskjeller på, så det er viktig å sette seg inn i kulturen, og ikke minst lære språk og kodekser.
Gir tilbake
At Malini ble engasjert i fagorganisering har mye med sin egen integreringsprosess å gjøre.
– Å lære om rettigheter på arbeidsplassen og få med meg sosialiseringsbiten hjalp meg veldig å bli en del av samfunnet. Så nå som jeg er godt etablert, gir jeg tilbake ved å stå opp for en arbeidstakergruppes faglige rettigheter. For meg er alle ingeniører, uansett bakgrunn, og uansett hvor de jobber, folk som jeg skal hjelpe. Samhold på arbeidsplassen ser jeg på som en viktig verdi.
Fjellturer og 20-tallsmusikk
For Malini består hverdagen i å komme tidlig på kontoret, holde møtevirksomhet, jobbe med oppgaver innen spesifikasjon og modellering, samt jobbe med planlegging for avdelingen i NITO.
– Jobbdagene går fort, det er mye å gjøre og høyt tempo. Så fritiden setter jeg pris på.
Og når NITO-lederen ikke sitter dypt konsentert foran tastaturet, liker hun å gå turer eller synge.
– Foreldrene mine har alltid vært veldig musikalske av seg. Et av barndoms- og ungdomsminnene som jeg husker best, var at platespilleren var alltid på hjemme hos oss, eller så spilte vi piano og sang. Jeg synger selv i kor og ved spesielle anledninger, og liker også å høre mye på musikk. Favorittene er jazz, swing og blues, særlig fra det glade 20-tallet. Når været er fint, så går jeg sammen med barn og ektemann på fjellturer. Når det er kaldt, liker vi hjemmekos og å lage syltetøy.