- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
- Canada hevder å ha avverget iransk drapsplan mot eksminister - 20.11.2024
- Norsk-pakistansk Oslo-jente finalist i Barnas Tale - 20.11.2024
– Jeg gleder meg til å bli en del av instituttet og lede et viktig og spennende fagmiljø. Sammen med dyktige medarbeidere ønsker jeg å ytterligere løfte kompetansen på og stillingen til norsk litteratur for barn og unge, sier Barkouki til Barnebokinstituttet.
Nisrin er født i Oslo i 1978 og har røtter i Midtøsten. Hun kommer fra jobben som leder av Deichman-bibliotekene i bydel Søndre Nordstrand i Oslo og har flere år bak seg fra Det flerspråklige bibliotek og Nasjonalbiblioteket.
– Vi er trygge på at Nisrin er rett person til å drive instituttet videre på vei til å bli enda mer relevant for den mangfoldige barnelitteraturen, sier styreleder i Norsk barnebokinstitutt, Torbjørn Urfjell.
Litteratur som former identitet
Norsk barnebokinstitutt er møtestedet for utvikling av kunnskap om litteratur for barn og unge. Instituttet arbeider med kunstnerisk og akademisk forskning på fagfeltet, tilbyr kurs og utdanninger i barne- og ungdomslitteratur, arrangerer åpne seminarer og har en utstrakt formidlings- og informasjonsvirksomhet.
I forslaget til statsbudsjett for 2023 er instituttet en av få kulturinstitusjoner som er foreslått med reell økning for å kunne realisere prioriteringer på leselyst.
Som nytroppende instituttsjef forteller Barkouki hva som skal bli satset på.
– Litteratur i ulike former som barn og unge kan speile seg i – uansett hvem de er – er helt vesentlig for utviklingen av egen identitet og følelse av tilhørighet. Det har jeg personlig kjent på viktigheten av, sier Barkouki.
Leselyst mot rasisme
Frem til nå har Barkouki vært seksjonsleder for Deichman Holmlia. I 2021, etter at man åpnet et eget “Bejaminrom”, fortalte hun Utrop i en e-post:
– Vi har laget dette rommet fordi vi ønsker å hedre Benjamin Hermansen.
Formålet var at ungdom ha et utgangspunkt for samtaler og aktiviteter knyttet til antirasisme, inkludering og samfunnsengasjement.
Forsvarte forfatter
Hun har tillegg vært innom Nasjonalbiblioteket og sittet i Norsk Pens flerkulturelle utvalg.
I 2019 forsvarte hun forfatteren Hilde Henriksen, etter kontroversen rundt boken “Sitronlimonaden”, hvor flere flerkulturelle samfunnsdebattanter mente forfatteren hadde skrevet nedlatende om syriske kvinner.
– Hvis man leser boken i sin helhet, så vil man forstå at det er en rekke hendelser som kulminerer i disse utsagnene fra en liten gutt. Det er et barn som tenker dette, ikke en voksen, og dette perspektivet er helt avgjørende på hvordan man leser denne fortellingen, uttalte hun til Nettavisen om striden rundt utgivelsen.