- Sandra Borch anklager NRK for «etnisk gransking» - 04.11.2024
- Lanserer undervisningsmateriell om frivillighet - 04.11.2024
- Fra trange kår til forskerjobb - 04.11.2024
– Jeg har egentlig alltid vært et menneske som har drevet mye med idrett. På barneskolen spilte jeg fotball, og begynte med styrketrening på videregående, sier mannen som av Dagens Medisins er blitt kalt Norges sterkeste fastlege, til Utrop.
27-åringen er født i Norge, men bodde også noen år i Pakistan, og regner seg som tokulturell. Han tok også medisinutdanningen sin i Polen.
– Nivået på utdanningen var veldig godt. Sosialt fungerte det også ganske greit, og jeg kom inn i et studentmiljø på medisinskolen med mange norsktalende, så jeg følte meg ganske norsk i Polen, forteller han.
Særlig de unge er mye mer bevisste på helse og fysisk form.
– Utrolig gjevt
Etter seks år med medisinstudier fikk han legetittelen, og kunne velge spesialisering.
– Jeg vært innom Ahus blant annet, men ønsket å utvikle meg videre som allmennlegespesialist, og har av den grunn tatt turen til Sauherad, hvor jeg har jobbet som fastlege siden i høst.
Siden hverdagen som fastlege på et mindre sted ikke er like hektisk som i en storby, valgte Akram å ta opp igjen vektløfterhobbyen, og gjøre noe mer ut av den.
Og de mange ungdomsårene med vekttrening ga utvilsomt resultater. I høstens NM i styrkeløft, som var Akrams første mesterskap, slo han like godt til med å vinne gull i 83-kilosklassen.
– Å vinne var utrolig gjevt, og noe jeg er stolt av. Jeg har satset på styrkeløft ved siden av studiene og jobb de siste årene til tross for stor arbeidsbelastning.
– Vil du satse på en vektløfterkarriere framover?
– For min del er legegjerningen første prioritet. Jeg ser det som vanskelig å satse mer enn det jeg har gjort frem til nå.
Flere holder seg i form
Akram har familietilhørighet i en innvandrergruppe som vanligvis forbindes med livsstilssykdommer og lite trening. Han sier dette holder på å endre seg.
– Holdningene har blitt langt bedre. Jeg ser jo at særlig de unge er mye mer bevisste på helse og fysisk form.
Han ser dette kun som positivt.
– Vi som har bakgrunn fra vest-asiatiske land er ofte på topp på statistikker som handler om overvekt og diabetes. Jeg ser sammenhengen, og at vi må jobbe ekstra hardt for å holde oss i god helse.
Pakistansk heste-polo
Når Akram ikke behandler pasienter eller løfter vekter, liker han å sette seg på hesteryggen og praktisere den urgamle punjabi-varianten av hestepolo, kjent under navnet neza bazi på urdu, eller tent pegging på engelsk.
– Idretten kan bedrives både inviduelt og på lagbasis. Jeg har både en far og en bror som drevet med sporten, så du kan si at jeg har fått den gjennom familietilhørigheten. I fjor deltok vi i et internasjonalt mesterskap, med motstandere fra land som USA, Pakistan og Tyskland.
Han ser for seg en fremtid hvor han kan holde seg i god form og utøve yrket sitt.
– Jeg vil fortsette å trene og drive med idrett, slik at jeg kan holde meg frisk så langt som det går an og prestere i dagliglivet. Legekarriéren er og blir førsteprioritet.