- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Tangen, som er redaktør i Friidrettsmagasinet, håper å få til en kronerulling for løpet, en såkalt crowfunding. Pengene skal gå internt fordrevne irakiske flyktningbarn.
– Jeg har valgt å kalle prosjektet for “The Road to Oslove”, fordi det handler om kjærlighet og medmenneskelighet.
28-åringen, som er født og oppvokst i Gjøvik, men som også har bodd i USA, har i årevis konkurrert på ikke-profesjonelt nivå, og jobber også litt på siden som løpetrener.
Jeg tenkte ofte på: “Hva hvis det hadde vært meg? Hva ville jeg gjort hvis jeg var i samme situasjon?”.
– Her får jeg kombinert min største lidenskap i livet med trangen til å hjelpe folk i en vanskelig situasjon.
15 timers løpetur
Etter planen skal Tangen stå grytidlig opp den 2. mars, og sette av gårde klokken tre på morgenen. 15 timer senere regner han med å ankomme Bislett stadion.
Han har lenge grublet og tenkt på en løpetur til inntekt for flyktninger etter at han så bildene av flyktninger fra Midtøsten i nyhetene.
– Jeg tenkte ofte på: “Hva hvis det hadde vært meg? Hva ville jeg gjort hvis jeg var i samme situasjon?”
Tangen sier han valgte det han kan best som aksjonsform for å belyse flyktningers situasjon.
– Her i Norge bor vi i et land hvor vi kan løpe, gå turer, og drive med idrett i fredelige omgivelser. Flytkningene fra land som Irak og Syria må legge ut på en umenneskelig reise, og gå over enorme avstander for å komme bort fra krig og nød til sikkerhet. Jeg tenker ofte på at dette er folk som er i langt dårligere fysisk forfatning enn meg selv, herunder eldre og barn, som tvinges til å legge ut på en umenneskelig lang flukt. Folk som i tillegg opplever mye vondt under flukten, og som får fysiske og psykiske skader fordi de må løpe og gå, så lenge og under forferdelige forhold.
– Ego, ego og atter ego
Som redaktør og skribent for sitt nisjeblad intervjuet Tangen en langdistanseløper om hva som var hovedmotivasjonen for å, bokstavelig talt, stå ut et helt løp.
– Han svarte “ego, ego og atter ego”. Og jeg vil svare akkurat det samme, litt paradoksalt, om hva som driver meg til å gjøre dette. Når det er deg, asfalten og de vonde musklene så er det selvfølelsen som fører deg videre og frem til mållinjen, og til å ikke gi opp. Her handler det om å bruke ego-drivet til noe positivt.
– Vi snakker om en mann som løp i 46 dager fra San Francisco til New York for veldedighet.
Går til internflyktninger
Tangen har gjennom nettforumer og sosiale medier gjort folk oppmerksomme om løpedugnaden.
– Inntektene skal gå til organisasjonen Fakkeltog, som jobber med internt fordrevne irakiske flyktningbarn.
– Kunne du tenkt å ta en løpetur i enten Irak eller Syria, hvis situasjonen blir marginalt bedre?
– Jeg har vurdert det, hvis jeg også kunnet fått det crowdfundet.
Trener regelmessig
Å løpe 15 timer i strekk vil bli en belastning, selv for en veltrent fridrettsutøver som 28-åringen.
– Jeg tar derfor ingen sjanser og trener regelmessig et par timer hver dag frem til mars, slik at kroppen er best mulig forberedt. Etter mange års erfaring kjenner jeg også hvordan kroppen min fungerer og hva som er tålegrensene.
Han tenker det viktigste er ikke å tenke for mye etter hvert som den fysiske belastningen blir større under løpet.
– Fra timesvis langdistanseløping vet man at de første 4-5 timene går greit, og så går det tyngre. Jeg forventer at det kan bli tøft, og har derfor forberedt meg godt psykisk. Her handler det om å ikke tenke så mye, men bare se fremover og fokusere på løpingen. For det er jo andre som skal dra nytte av dette enn kun meg selv.