- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Alamsen ble for fire år siden offisielt godkjent som skadedyrbekjemper hos PELIAS Norsk Skadedyrkontroll etter å ha gått en omfattende kursrunde. Nå har han eget kontor og kan smykke seg med tittelen selger.
– Her trives jeg veldig godt. Vi har godt arbeidsmiljø og gode kolleger her på PELIAS, og en full avtalebok.
Faiz ordner han med oppdrag og salg på PELIAS sitt Oslo-kontor, men er ofte selv ute i felten. Samtidig som kollegene Alexander og Wegar tar turen ut til et oppdrag i en leilighet på Haugenstua som har fått veggdyrangrep, tar han med Utrops fotograf til en tyrkisk restaurant, hvor han hjelper til med matkvaliteten.
Nesten samtlige kunder i Oslo er innvandrerrestauranter, og de er blitt flinkere til å lære seg om skadedyr, brannvern og sikkerhet ellers.
– Oljerensing er viktig. En god rensing og filtering er med på å øke oljens levetid på 50 prosent. Slik får man også bedre matkvalitet.
– En utdanning man kan klare
Et par timer senere begynner bildene fra Haugenstua å tikke inn på mobilen. Alamsen smiler lurt over at kollegene har begynt å levere varene, eller mer presist sagt, ta rotta på veggdyrene.
– Jobben kan se enkel ut, men er det ikke. En gang hadde vi veggdyr bak et kjøkkenskap og vi måtte rive opp hele veggen.
– Hva må man gjøre for å bli skadedyrbekjemper?
– En må ta en kurs hos Folkehelseinstututtet som består av to ukers teoretisk opplæring. Her lærer man om ulike veggdyr og skadedyr, og om håndtering av ulike giftstoffer. Kurset har fem eksamener om blant annet skadedyrloven. Har du vanlig grunnskole, er dette en utdanning man kan klare, selv om det er mye pugging.
Selv har Alamsen en flerårig godkjenning som skadedyrbekjemper.
– Til sammen sendte jeg 40 rapporter til Folkehelsa, 20 på mus og 20 på andre skadedyr, for å få godkjenningen.
Forståelsen av hygiene
– Hva ser du som den fremste utfordringen med jobben?
– Kundene våre er som oftest private næringsdrivende innenfor restaurant- og gatekjøkkenbransjen, så det handler ofte om å få dem til å forstå trygg mat og hygiene, og ikke minst få dem til å innse reglene. Å ha skadedyr inne i lokalet er ikke særlig hyggelig ved kontroll, verken for eier eller kundene. Å ha kontroll er viktig, fordi det handler om tillit. Når det gjelder privatleiligheter, har antall oppdrag om skjeggkre gått ganske kraftig opp.
At Faiz er blitt PELIAS-mann merkes også på tipstelefonen.
– Nesten samtlige kunder i Oslo er innvandrerrestauranter, og de er blitt flinkere til å ta kontakt, og til å lære seg om skadedyr, brannvern og sikkerhet ellers.
Vintermus og sommermaur
Alam og kollegene har uansett mye å gjøre, og vil nok også få det fremover.
– Vi har oppdrag over hele Oslo, rundt ti per dag. Om høsten og vinteren handler det ofte om rotter og mus, mens våren og sommeren kaller vi maurtiden.
– Er dette en jobb du ville anbefalt andre?
– Her har jeg fått gode venner og kolleger. For både dem og meg selv har dette vist seg å være en god mulighet til en fast jobb. Jeg ville anbefalt, særlig dem som sliter med å få jobb, at de tar dette kurset, skaffer seg godkjenning fra Folkehelsen og kommer inn bransjen. Er du lærevillig og åpent for noe nytt, så er dette en spennende karrierevei.