- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Ifølge NTB skal valget avgjøres på et ekstraordinært landsmøte 2. februar.
Ledervalget kommer etter at Annie Lööf varslet at hun vil gå av fire dager etter riksdagsvalget i september.
Valgkomiteen mener at Demirok, som er født i Huddinge ved Stockholm, kan sanke velgere over hele landet.
– I Muharrem ser vi en trygg person, han står stødig i alle type situasjoner, er vant til å lede andre og få andre med seg, sier leder av valgkomiteen, Jan Andersson.
Sønn av arbeidsinnvandrere
Svensk-tyrkeren er sønn av arbeidsinnvandrere som kom til Sverige på 70-tallet fra Konya-regionen. Han har vokst opp i forstaden Vårby gård utenfor Stockholm, men bodd i Linköping i de siste 14 årene.
Sitt første politiske verv fikk Demirok i 2004. Han har tidligere bakgrunn fra lokalpolitikken, som kommunalråd i Linköping, og i idretten, som styreleder for fotballklubben Åtvidaberg mellom 2016-18.
Høsten 2022 ble han valgt inn i Riksdagen for Centerpartiet. Nå kan han bli partiets nye leder, og den første med ikke-vestlig innvandrerbakgrunn.
Ifølge SVT (Sveriges Television) tilhører han fløyen i Centerpartiet som har gått inn for samarbeid med sosialdemokratene.
– Jeg er ydmyk over valgkomiteens forslag. Jeg føler meg også klar og motivert hvis medlemmene vil viser meg sin tillit under det ekstraordinære landsmøtet, uttalte han under en pressekonferanse.
Tar avstand fra voldsdommer
Riksdagspolitikeren har samtidig også vært åpen om sin egen fortid, og to voldsdommer fra henholdsvis 1995 og 1999. I den siste dommen ble han ifølge SVT dømt til samfunnsstraff etter å ha slått en annen mann flere ganger i hodet.
Demirok har selv uoppfordret snakket ut om voldsdommene, og i sin Facebook-side har han tatt sterk avstand fra ugjerningene etter nominasjonen til ledervervet. For ham er det viktig å ha partimedlemmenes tillit.
– Jeg håper at medlemmene skal kunne se meg for den jeg er i dag og min politiske gjerning. Ikke basert på to feil jeg gjorde da jeg var yngre.
Svensk-tyrkeren har også selv blitt utsatt for netthets og grov trakassering. Høsten 2021 fikk han flere hatmeldinger på e-post og sosiale medier og privatbilen vandalisert etter at han skrev på Twitter at han “var lei av eldre, privilegerte og hvite menn”.
Innlegget sier han til Dagens Samhälle, “ble skrevet i affekt, og ble fort slettet”. Likevel valgte han å anmelde truslene og vandaliseringen til politiet, og kalte det “uakseptabelt at familie og barn omfattes av truslene”.