- Joachim vil endre andres liv gjennom trening - 02.05.2018
- Flere tror på ånder og reinkarnasjon - 30.10.2016
- Jøder i Norge – innenfor og utenfor i 160 år - 26.05.2016
– Jeg hadde et veldig nært og betydningsfullt forhold til min mor. Så da hun gikk bort hadde jeg en veldig vanskelig tid i møte. Hun var min støttespiller i livet.
Joachim Al Hauari blir alvorlig i blikket når han ser tilbake på 2014, året da en av de viktigste personene i livet måtte gi tapt for kreften. At han, noen måneder før, måtte legge sitt renholdsfirma på is gjorde heller ikke saken enklere. Tilbake satt en 24-åring i ensomhet, uten å vite hvilken vei han skulle ta.
– At det ikke gikk veien med firmaet hadde mest med at hjertet mitt ikke brant for yrket. Min mor, derimot, var lyspunktet i livet mitt, konstaterer Manglerud-gutten.
Finn noe du er lidenskapelig opptatt av. Fokuser på det og la det bli din vei ut av smerten.
– Hun hadde blitt friskmeldt for samme type kreft noen år tidligere. Legene sa at hun kunne leve sitt gamle liv, men det livet var ikke sunt. Hadde hun levd med oss i dag om hun hadde endret livsstilen? Vi kan aldri vite, men det jeg vet er at det er en tydelig korrelasjon mellom livsstil og krefttilfeller, fortsetter han.
Fra den røde fløyelssofaen hjemme på Frogner i Oslo, forteller Al Hauari at denne hendelsen var starten på en tilværelse hvor kroppsbygging nærmest ble en besettelse. Inntil da hadde den unge mannen med marokkanske aner brukt treningen som fritidsaktivitet. Han elsket å løfte vekter og se hvordan kroppen endret seg. Men han hadde også lyst til å skape varige endringer hos folk.
Et skap med mange trofeer
– Til å begynne med fikk jeg lysten til å bli den beste utøveren jeg kunne bli, fortsetter han og peker på troféskapet sitt.
Samme år som moren gikk bort, fikk Joachim debuntantprisen i seniorklassen for Men’s Physique under Norway Open. Priser som Overall Champion i samme konkurranse året etter, og en fjerdeplass i verdensmesterskapet i bodybuilding fra 2016 pryder også troféskapet. Imidlertid var det førstnevnte pris som var mest betydningsfull for den nå profesjonelle kroppsbyggeren.
– Det var da jeg endelig fikk bevist overfor meg selv at jeg kunne overkomme vanskeligheter i livet, konkluderer den nå 28-åringe Al Hauari.
Trente seg ut av mobbing
Joachim vokste opp på Manglerud på østkanten i Oslo. Han har fem søsken og forteller om en flerkulturell barndom hvor foreldrene ikke alltid klarte å forstå hverandre.
– Med en far fra Marokko, som ikke alltid skjønte den vestlige konteksten vi levde i, ble det litt utfordrende for foreldrene mine å forholde seg til hverandre. Han var heller ikke en mann vi kunne ha et dypere, emosjonelt forhold til. Derfor ble mamma ekstra betydningsfull for oss under oppveksten, erindrer Al Hauari.
Til å begynne med bød livet på få problemer for Manglerudgutten.
– Helt til guttene i klassen fikk for seg at min knekte tann som ble erstattet av en skallfassett, var nok til å begynne å komme med nedsettende kommentarer, fortsetter han.
– Plutselig befant jeg meg i en situasjon hvor jeg daglig ble utsatt for mobbing. Hjemme ønsket jeg ikke å snakke om det. Jeg følte jeg måtte fikse det selv, uten helt å vite hvordan.
Kroppsbyggeren forteller om en hverdag hvor han nærmest levde et dobbeltliv. Mens lærerne i klassen møtte en skoleflink gutt med store ambisjoner for fremtiden, var virkeligheten en helt annen i fritiden. Ofte måtte han løpe hjem etter skoletid for å unngå å møte mobberne.
– Jeg hadde ingen å dele dette med. Jeg følte heller ikke at noen av lærerne kunne hjelpe meg, erindrer han.
Helt til han møtte en kamerat på bandøving senere i tenårene. Kompisen, som også var glad i å spille elektrisk gitar, hadde endret kroppen sin. Et frø ble sådd i hjertet til tenåringsgutten.
– Følelsen av å være på treningsstudio for første gang var helt utrolig. Enda bedre var det å se kroppen min å forandre seg. Jeg ble hekta, smiler han og viser oss bilder fra den spede begynnelsen.
– Men det var nok det psykiske som var det aller beste. Selvtilliten treningen skapte, gjorde at mobbingen avtok. Jeg turte å si ifra og satte meg i respekt. Jeg fikk livslysten tilbake.
Varige endringer veien til lykke
Treningen har fått Joachim ut av de verste sorgene. Nå vil ha gi andre den samme muligheten. Nylig etablerte han REX Fitness. Fra sofaen innerst i stua forteller 28-åringen at han lenge har jobbet med video og skriftlig materiale til nettsiden. Målet er å gi andre varige livsstilsendringer.
– Det finnes få programmer der ute som gir deg resultater du kan beholde, konstaterer Joachim.
Han utdyper:
– Mange trenings- og kostholdregimer gir deg gjerne drømmekroppen, men hva skjer etter det? Skal du sulte hele livet for å beholde den? Helst skal du kunne fortsette å leve en sunn tilværelse – spesielt etter livsstilsendringen. Og det uten at det går over livslysten.
– Det er nok det som er budskapet mitt: Varige mentale og fysiske endringer, mens du koser deg på veien, smiler han.
– Finn ditt lidenskap
For Al Hauari er treningen et sted han kan uttrykke seg. Følelser som hoper seg opp, får utløp når han løfter vekter, samtidig tror han hemmeligheten til lykke handler om å finne noe man er opptatt av. Noe som betyr noe.
– Jeg hadde aldri jobbet så intensivt med kroppsbygging og helse hvis det ikke var på grunn av mobbingen. Jeg tror at mobbeofre, hvis de klarer å komme seg gjennom sorgen og bruke erfaringen positivt, har et verktøy få andre har. Den vonde tiden gir deg et perspektiv hvor en er takknemlig for de gode tingene i livet, smiler han.
– Med dette i mente. Hva er ditt råd til andre som er der du var?
– Finn noe du er lidenskapelig opptatt av. Fokuser på det og la det bli din vei ut av smerten. Hvis du er tålmodig og jobber med det du liker, kan mye bra skje.
– Og ta gjerne kontakt med meg direkte, sier han og viser til sin Instagramkonto (Joachimosaurus_rex red anm.) Ofte trenger mobbeofre noen å snakke med. Noen som kan lytte. Jeg er mer enn villig til å være lydhør, avslutter han.