- – Føler et samfunnsbehov for å ta opp tabubelagte temaer - 17.12.2024
- Hanne Tveter og Alex Mercado slipper ut julesingel - 17.12.2024
- – Norge er som en historiefortelling - 17.12.2024
Jung Tjønn er forfatteren og forlagsredaktøren som ble adoptert fra Sør-Korea til Norge da han var to år. I boka, som vakte oppsikt da den kom, skriver han både vonde og morsomme dikt om hvordan det er å vokse opp som adoptert odelsgutt i Norge.
– Fjorårets vinner er en uvanlig bok på så mange måter. Den er nominert i kategorien voksenbok, men kan like gjerne leses av unger. Den er skrevet i en lite salgbar sjanger, men er i ferd med å få gode salgstall. Den er en utypisk vinner av Kritikerprisen fordi dette lauget består av lesere som vanligvis verdsetter mer avansert litteratur. Den har til og med fått noen av oss til å gråte, sa anmelder i Aftenposten, Ingunn Økland i begrunnelsen, ifølge NTB.
Annenrangs borger
Årets Kritikerpriser i litteratur ble torsdag delt ut under en i Litteraturhuset i Oslo. I fire kategorier var 16 utgivelser fra i fjor nominert i kategoriene beste voksenbok skjønnlitteratur, beste barne- og ungdomsbok, beste oversettelse og beste sakprosabok for voksne.
– «Kvit, norsk mann» er en vemodig protest mot rasisme. Den er en utpreget samfunnsnyttig bok, sa Økland videre om boka.
I et intervju med Aftenposten forteller Jung Tjønn at han har hele livet følt seg som en annenrangs nordmann.
– Jeg har et norsk navn, norske foreldre og familie. Men jeg har et utseende som ikke passer inn i alt dette, sier forfatteren.