- Sakprosa-Brage til Ayesha Wolasmal - 23.11.2024
- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
Gjennom boken Gudfaren som kom ut høsten 2022 får leseren et sterkt innblikk i en oppvekst med utenforskap,rasisme og feilslått integrering. Om veien inn i narkotika og kriminalitet og den beryktede B-gjengen, der vold, skyting og et nærmest uforståelig jag etter statussymboler var hverdagen.
Abbas ble av mange pekt på som lederen av gjengen som i årevis lå i krig med Young Guns og A-gjengen. I 2007 ble han dømt til fengsel for organisert kriminalitet.
Samvittighetskvaler
Utgivelsen er skrevet sammen med forfatter og journalist Kjetil Stensvik Østli.
– Jeg følte at jeg hadde behov for å gi noe tilbake, sier 45-åringen til klikk.no.
– Man føler at man har tatt så mye, utnyttet systemet. Vært på feil side av loven. Og da trenger man noen ganger å gjøre noe som gir en form for verdi – der du føler at du kan være til hjelp for å forbedre et samfunn. Barn og ungdom er fremtiden vår. Det er viktig at de ikke havner på den samme sti som jeg gjorde.
Tøff barndom
For Abbas var barndommen tøff
Så kom ungdomstiden, rus og inngangen inn det kriminelle livet. Utenforskapet og rasismen han opplevde bidro også til at han ble kriminell.
Statusjag. Dop og damer. Abbas ble etterhvert kjent som “Norges farligste mann” og leder i B-gjengen.
– Når jeg ser tilbake i dag, synes jeg ikke det er noe ålreit. Men den gangen vokste jeg på det og syntes det var kult.
Fengsel og drømmen om et nytt liv
I februar 2009 ble Abbas og flere av hans brødre dømt til flere års fengsel for organisert kriminalitet. I fengsel fant han tilbake til sin gudstro gjennom religionen, og der oppsto også drømmen om å jobbe med barn og unge.
Han slapp ut i 2010, men samfunnet var ikke klar til å ta ham imot, mener han.
– Det tok meg åtte-ti år å få en reell sjanse i meningsfullt arbeid gjennom Furuset Forum og senere i barnevernet, sier Abbas til klikk.no.
I boken skriver han om sitt liv, og om utenforskapets konsekvenser for ham selv:
«Jeg har gatekapitalen, ghettoperspektivet og snart også teorien om livet jeg har levd»
– Det er meningen med boka at den skal være forebyggende i seg selv, men også vise til årsakene som fører til at man havner utenfor og søker andre miljøer. Ikke minst hva som må til for å få et bedre samfunn.