- Norskpolakker viser solidaritet med LHBTQ+ personer i hjemlandet - 13.08.2020
- Polakker fikk ikke stemt: Posten beklager feil - 31.07.2020
- Polakker i Norge testes ikke for korona - 07.04.2020
Farhat smiler bredt. Hun er blant seks heldige jenter fra hele Norge som ble valgt ut til prosjektet «Jenter og teknologi». De skal oppleve verdens mest avanserte teknologi på Johnson Space Center, der NASA holder til.
– Det er et årlig prosjekt i regi av NHO og NITO for jenter som studerer teknologi. Vi drar til NASA i Texas i en uke. De har et skreddersydd opplegg for oss. Meningen er at vi skal lære om fremtidens teknologi og bruke det vi har lært for å inspirere flere jenter til å velge teknologiutdanning, forklarer Farhat.
– Det er generelt få jenter i Norge som tar teknologiutdanning, og veldig få av demhar minoritetsbakgrunn. Jeg skal jo inspirere alle jenter, men selvfølgelig er det kjempestas hvis det er jenter med utenlandskbakgrunn i tillegg. I dag på forelesning var det 20 gutter og ei jente, meg. Jeg skulle ønske at det var flere, sier hun.
Dette er holdninger man sitter igjen med. Dette er ikke greit.
Det er ikke mange jenter som studerer energi og miljø i bygg på OsloMet. Men hun trives blant gutta.
Fra journalist til ingeniør
Selv ble hun inspirert til å ta ingeniørutdanning da hun etter videregående hjalp ungdomsskoleelever med matte.
– Jeg fikk lyst til å bli lærer, men samtidig ville jeg holde dørene åpne. Så det ble ingeniørstudier. Det er et ganske tungt studium . Støtten fra foreldrene mine var nøkkelen. Jeg føler også at jeg blitt tatt ekstra godt vare på av lærerne her. De er alltid tilgjengelig med den hjelpen jeg trenger. Litt som på videregående, sier Farhat.
Farhat er født i Afghanistan, men oppvokst på Valdres. Drømmen var alltid å bli journalist, slik at hun kunne formidle det som skjedde i Afghanistan.
– Hele mitt liv ville jeg hjelpe de som ble igjen i mitt land. Etter hvert fant jeg ut at det var andre måter jeg kunne hjelpe enn bare å skrive. Det skal bli gøy å representere en annen gruppe, å bidra med et annet perspektiv på ting som ingeniør, sier hun.
– Man ler jo med
Hun jobber med kvinnetematikk ved siden av studiet. Hun leder «Jentegruppa» som skaper samhold blant de få jentene som studerer bygg, data eller maskin. Og så jobber hun i Plan International Norway, som står bak Jenteprisen.
Likevel ble hun beskyldt for å ha blitt «kvotert inn» i NASA-turen.
– Det ble sagt ansikt til ansikt og med en humoristisk undertone og da ler man jo med. Der og da så tenker man ikke over det. Jeg turte kanskje ikke helt å si fra. Men i ettertid tenkte jeg at det er dårlig gjort. Bare fordi at jeg ser ut som jeg gjør så skal fokuset være på at jeg fikk plass på grunn av min hudfarge og min etnisitet. Jeg synes det er trist.
– Dette er holdninger som folk sitter igjen med, mener ingeniørstudenten.
Skal lansere turnéen
Farhat forteller at hun ble veldig stolt da hun fikk vite at hun var valgt ut.
– Jeg tenkte ikke et eneste sekund på at jeg ble utvalgt på en eller annen utlendingskvote. Etter at jeg hadde skrevet et innlegg om hele situasjonen, har NHO sendt meg en melding og bekreftet at det ikke var tilfellet i det hele tatt. De likte søknadsvideoen min, rett og slett.
I november drar NASA-jentene på turné i hele Norge. Farhat skal åpne turnéen i Oslo på Chateau Neuf 2. november.