– Skilsmisse fortsatt et tabuemne

Norsk-indiske Sarita Salwan skal utgi bok om skilsmisse, og forventer reaksjoner fra folk med samme opprinnelse.
Foto: Privat
Forfatter Sarita Salwan har skrevet om sine personlige erfaringer knyttet til eget samlivsbrudd, og tror disse kan relateres til ulike kulturer.

Norsk-indiske Salwan jobber til vanlig som som agent i reisebyrå, og skilte seg fra sin ektemann i årene mellom 2013 og 2015.

Hun har kalt boken sin Divorce A new beginning, som hun foreløpig har valgt å selvpublisere på engelsk. Utgivelsen skal komme i løpet av senvåren og sommeren.

– Jeg måtte velge selvpublisering da jeg forsto at det var vannvittig vanskelig å komme gjennom forlagene i Norge. Forlaget ville at jeg skulle være mer dramatisk i min tilnærming, selv om skilsmissen min var et langt vennligere prosess. Og en annen ting er språket, ettersom det er lite vanlig at norske forlag gir ut bøker på fremmedspråk, sier hun til Utrop.

Guide-bok

Hun ser boken som en slags guide, med råd om hvordan ting kan bli lettere underveis.

– Utgivelsen handler om hvordan man takler de pågående utfordringene. Hvordan vi begge måtte finne ut av ting, da vi hadde fellesbarn, og hvordan forholdet har blitt bedre med årene.

– Er dette en utgivelse som er spesielt rettet til folk med indisk bakgrunn?

– Jeg tenker dette er noe folk i de aller fleste kulturene kan relatere til. Om de juridiske, følelsesmessige og økonomiske følgene som skjer i lys av et skilsmisse. Om hvordan man skal ha et godt forhold til hverandre, og til barna.

– Hovedmotivasjonen min var å vise at det finnes muligheter til et godt “samliv” etter et ekteskap. Eksmannen min og jeg er kommet til et sted hvor vi er gode venner og snille med hverandre. Vi kan feriere sammen med datteren vår og drikke te sammen. Men det tok oss tid å komme dit vi er nå.

Kulturtabu

Samtidig er skilsmisse fortsatt et svært betent tema i indisk kultur, forteller hun.

– I et tradisjonalistisk samfunn som det indiske er normen at man skal holde ut i ekteskapet, uansett om forholdet ikke er til det beste for partene. Et så sterk kulturelt press går utover begge kjønn. For menn er det også vanskelig å skille seg, og spesielt mennene ender opp med å begå mye utroskap.

Skilsmisse er lite omtalt fra et forklarende synsvinkel i indiske bøker, mener hun.

– Jeg vet ikke om noen andre indiske forfatter som har uttalt seg så frimodig om skilsmisse, og jeg føler at det virkelig er et behov for å snakke oftere om temaet.

Forteller sin egen historie

Salwan forventer seg negative reaksjoner fra enkelte på boken.

– I den tiden jeg har jobbet med utgivelsen har jeg fått spørsmål og “pekefingre”. Noen har spurt om mitt formål er å promotere skilsmisse.

– Hva vil du si er formålet?

– Først og fremst forteller om min egen erfaring rundt det å gjennomgå skilsmisse. Selvsagt er jeg oppmerksom på at ikke alle kan ha den samme opplevelsen.

I tillegg til å jobbe i reisebyrå og skrive bok, er Salwan eventorganisator og DJ. Hun mener livsendringene kom nettopp som følge av egen skilsmisse.

– For meg handler utgivelsen også om å vise hvordan jeg har vokst som menneske. Selvsagt er det heller ikke problemfritt. Jeg gikk fra familieøkonomi til å leve på min egen lønning. Ofte tror jeg folk tenker på finansielle konsekvenser, og hvordan de kan ende opp når de vurderer skilsmisse. Skilsmisse er smertefull og vanskelig, men det kan også ende godt hvis man gjør de riktige tingene underveis.