- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Utvelgelsesprosessen i år var tøffere enn noen gang, forteller leder for FleRe-programmet i NRK, Iram Ansari.
– Det har aldri vært lett å velge blant mange kvalifiserte og flinke søkere til FleRe-programmet, men med så mange som 290 i søknadsbunken ble det ekstra vanskelig i år. Nå er jeg stolt og glad for at vi har funnet våre seks talenter med så varierte og forskjellige bakgrunner og med veldig mye fagkompetanse. I årets kull finner vi alt fra lærere til noen som nylig fullførte videregående skole, sier hun til NRK.
Her er årets FleRe-kull i NRK:
Skavlan-svensk og tamilsk
Annenth Vijayaindra deltok i fjor i produksjonen av P3Sommer, noe som førte til at han tok perm fra en master i industriell økonomi på Kungliga tekniska högskolan i Stockholm for å utforske radio og journalistikk videre.
Han har tamilsk bakgrunn med familie fra Sri Lanka og kan snakke tamilsk, Skavlan-svensk og litt spansk.
– Som en ung flerkulturell person i Norge tror jeg at jeg kan se vinklinger som kan treffe flest mulig. Oppveksten min har gjort meg til en klassisk code svitsjer, en slags sørasiatisk Hannah Montana. Jeg har vokst opp litt utenfor byen, hvor jeg var en av få med minoritetsbakgrunn, men samtidig hatt veldig sterk tilhørighet i det tamilske miljøet. Jeg føler jeg kan relatere og knytte bånd med en bonde på lik linje som med en bygutt, sier han til NRK.
Annenth skal ha praksis i Studio 2 i NRK Kultur.
Skrev om innvandrergutters skolefrafall
Fathia Mahmoud Farah er utdannet lektor og har master i pedagogikk med fordypning i norsk der hun skrev om frafall på videregående skole hos gutter med minoritetsbakgrunn. Hun har vært lærer både i grunnskole og videregående skole og har de siste årene jobbet som kontaktlærer på Rykkinn skole i Bærum.
Hun er oppvokst på Ål i Hallingdal, med familiebakgrunn fra Djibouti.
Fathia snakker somali og noe arabisk, i tillegg til norsk og engelsk. Som lektor i norsk er hun også nynorskforkjemper.
– Jeg er over gjennomsnittet interessert i nyheter og politikk, så jeg er glad for å fordype meg i noe som er en interesse. Jeg gleder meg til å lære av dyktige mennesker fra nyhetsbransjen, og være med på å dekke nyheter. På sikt håper jeg på å fortsette med journalistikk og nyhetsdekning. Den flerkulturelle bakgrunnen min håper jeg kan brukes til gjøre NRK enda mer tilgjengelig for hele befolkningen og jeg håper og tror jeg blir en god bidragsyter med vide perspektiver, sier hun til NRK.
Fathia skal ha praksis i Dagsnytt 18 og Debatten i NRK Nyheter.
Nyansert nyhetsdekning som formål
Asli Altunøz har en bachelorgrad i Kultur og kommunikasjon med fordypning i medievitenskap, fra Universitetet i Oslo. Hun har blant annet jobbet som markedsansvarlig i forlaget Pullman Publishing, og deltid som teatervert hos Dramatikkens Hus. Hun kommer rett til FleRe-programmet fra et sommervikariat som debattansvarlig i Dagsavisen.
Hun har tyrkisk familiebakgrunn med besteforeldre som kom fra Tyrkia til Norge på 80-tallet, og har en fot innenfor både norsk og tyrkisk kultur, språk, og tradisjoner.
– Jeg tenker å bruke min flerkulturelle kompetanse til å nyansere og berike historier som blir fortalt, slik at et viktig publikumssegment ikke blir fremmedgjort. Dette kan jeg gjøre både i kraft av å selv være flerkulturell, sørge for at flerkulturelle perspektiver og kilder og gjester får plass, men også alltid ha mangfold i bakhodet uansett hva jeg jobber med, sier hun til NRK.
Asli skal ha praksis i Lindmo i NRK Underholdning.
– Fordel å være flerspråklig
Agr Soni er nettopp ferdig med tre år på Medier- og kommunikasjonslinja på Elvebakken videregående skole i Oslo.
Han har indisk bakgrunn og bodde de første åtte årene av sitt liv i India, før familien flyttet til Bahrain de neste fire årene før de kom til Norge. Morsmålet hans er hindi og engelsk.
– Jeg tenker at å ha flerkulturell kompetanse er veldig viktig når det kommer til perspektiv og refleksjoner, og at jeg får mulighet til å reflektere meningen til en del av befolkning som kanskje ikke har den samme type representasjonen som den gjennomsnittlige nordmann. Det å kunne forstå flere språk er også en god fordel når man vil representere forskjellige bakgrunner. Nå gleder jeg meg til å bli en del av et team og møte nye folk og få en god start på en karriere innen det jeg er glad i å drive med, sier han til NRK.
Agr skal ha praksis i NRK Nyheter Ung.
– Flerkultur gir tilgang til mennesker
Ajla Delic har en master i pedagogikk med fordypning i psykologi og rådgivning og har jobbet jeg i utdanningsetaten som pedagogisk-psykologisk rådgiver i Utdanningsetaten. Hun har også journalisterfaring fra studentmagasin.
Hun er født i Kosovo med bosnisk familiebakgrunn og kan snakke bosnisk, serbisk og kroatisk, og litt albansk.
– Jeg tenker at min flerkulturelle kompetanse har gitt meg tilgang til mennesker og miljøer som jeg ikke ville hatt ellers. Det har også gitt meg mye kunnskap om egen bakgrunn. Jeg tror dette gjør at jeg har et større lager å plukke ideer og vinklinger fra, for eksempel i historiefortelling. Jeg håper å være med på å kunne lage godt innhold, få journalistisk kompetanse, lære mye om presseetikk, og prosessene bak dette, sier hun til NRK.
Ajla skal praksis i Ekko i NRK Dokumentar og samfunn.
Spesialpedagog
Navninder Singh Mann har studert samfunnsfag, religion og barnevernspedagogikk og jobbet som pedagogisk medarbeider på en barneskole med barn med tilrettelagt undervisning. Det siste året har han jobbet som lærer på ungdomstrinn på en spesialskole i Oslo for ungdom med sosiale og emosjonelle tilknytningsvansker
Han er født og oppvokst i Norge, med foreldre fra India og snakker punjabi, i tillegg til norsk og engelsk.
– Jeg ser på FleRe-programmet som en unik sjanse til å få inn flere stemmer fra ulike kulturer som gjør at man får større forståelse hverandre og minsker fremmedfrykt. Det å jobbe i mediebransjen har alltid vært en liten drøm for min del, men noe jeg ikke har turt å satse på. Gjennom FleRe-programmet føler jeg at jeg får realisert denne drømmen på den mest optimale måten. Jeg gleder meg til å teste ulike temaer i praksis og på den måten få en god forståelse av hva jeg trives best med, sier han til NRK.
Navninder skal ha praksis i NRK P3.