- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
A Happy Day er invitert til programdelen Centrepiece som løfter fram filmer fra internasjonale festivaler, premierefilmer det knytter seg store forventninger til og nye filmer fra innflytelsesrike filmskapere, ifølge Norsk filminstitutt.
Filmen får norsk kinopremiere 13. oktober.
Zaman er filmregissør og manusforfatter med kurdisk opprinnelse, som ble utdannet ved Den norske filmskolen på Lillehammer i 2004. Filmen er hans tredje spillefilm, og handler om tre unge asylsøkere.
Langfilmen fikk 320 000 euro i tilskudd fra Eurimages, Europarådets fond for samproduksjon av film, og fikk fra før av 6.500.000 kroner fra Norsk filminstitutt.
– Dette viser at filmens budskap er universelt og kan bli godt mottatt av et internasjonalt publikum. Min film handler om et spesifikt tema i norsk politikk, men temaet berører oss alle, fordi det handler om vår felles menneskelighet, sier filmskaperen.
Første skritt i internasjonal reise
Ifølge filminstituttet fikk Zaman sitt internasjonale gjennombrudd med den prisbelønte kortfilmen Bawke i 2005. Både spillefilmdebuten Før snøen faller (2013) og hans andre spillefilm Brev til kongen (2014) vant Dragon Award for beste nordiske film i Gøteborg. I 2015 grunnla han Snowfall Cinema AS, og A Happy Day er selskapets første langfilm.
Ifølge filmtraileren heter det:
«Tre tenåringsvenner befinner seg på et isolert og iskaldt asylmottak i Nord-Norge i påvente av å bli sendt hjem dagen de fyller 18 år. Sammen legger de en plan for å rømme over fjellet til en verden hvor drømmene deres kan bli oppfylt. Men når en av dem blir forelsket, begynner planen deres å rakne.»
– Premieren i Toronto er et spennende første skritt i filmens internasjonale reise, og jeg gleder meg til å se hvordan publikum i andre land vil engasjere seg i filmen. Filmen handler om et spesifikt tema i norsk politikk, men temaet berører oss alle, fordi det handler om vår felles menneskelighet, forteller Zaman til nettstedet Rushprint.