- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
Siden 2017 har han, elevene ved skolen og organisasjonen Dynamo Generasjon samlet inn brukte og nye sykler som sendes til Marokko.
– Hver sommer har vi samlet sykler som vi sender til våre samarbeidspartnere i landet, som gir videre til skoler ute på landsbygda. Vi har valgt oss en skole på landsbygda, og ikke en storby, siden det er her nøden er størst. Her finner vi mye fattigdom, samt mangel på gode veier og fremkomstmidler. Avstanden, særlig mellom ungdomsskolene og ungdommens hjemsteder er lang. Og der er enda lengre vei når elevene blir eldre og skal på gymnas, sier han til Utrop.
Kontaktlæreren, som jobber med elever på yrkesfaglinjen på Kuben, sier at de i årevis har snakket med flere skoler, og at de har dyktige folk som fasiliterer utdelingen av syklene i Marokko.
– Vi fant ut at den aller beste måten å gi hjelp var å gi dem sykler, som er miljøvennlig fremkomstmiddel. Her i Norge har vi mange brukte sykler som nesten kastes bort, og som kan brukes andre steder.
Via sjøveien
Her i Norge samles syklene i containere før sommerferien, som så loses i Oslo havn, og fraktes via skip til Casablanca i Marokko. Videre transporteres syklene til Aghbalou, som er endelig destinasjon.
– Skipet bruker en måned på å seile nedover. For hver levering har vi hatt ca. 700 sykler. I år sender vi også instrumenter sammen med 200 sykler, i håp om at skolene kan starte opp musikkverksteder for barn og unge.
Spesielt pianoer fant veien, ifølge kontaklæreren.
– Vi fant ut at det er mange pianoer der ute, så det er første gang vi gjør dette.
Vanskeligere etter pandemien
I de to første årene med sykkelinnsamling sier Bouabdillah at det gikk lettere å samle inn, og få penger til skipsfarten.
– Vi fikk gjennomført konserter og kulturarrangementer som i største grad finansierte sykkelprosjektet. Særlig kulturhuset Vippa hjalp oss veldig mye, og sponset containere. Etter pandemien har det vært litt vanskeligere. Så har man også hatt naturkatastrofer, som jordskjelvet i Tyrkia, som har krevd oppmerksomhet. I tillegg har Marokko opplevd inflasjon og økonomiske utfordringer. For å samle nok til å kunne ha prosjektet gående har man fra Marokko samlet inn tre fjerdedeler, og jeg personlig med venner og andre norsk-marokkanere samlet en fjerdedel.
– Et prosjekt som engasjerer ungdommene
Sykkelprosjektet skal uansett ikke oppgis, mener han.
– Elevene på Kuben skal sortere og fikse syklene i løpet av dette skoleåret, som skal samles igjen neste sommer, før ferien. I år er også Etterstad videregående med på sykkelaksjonen, så nå blir vi flere med på laget. Folk er engasjerte, og vi ser at dette motiverer ungdommene, hvor mange selv også har flerkulturell bakgrunn. Flere av elevene spurte meg like etter skolestart om vi kunne starte med dette så fort som mulig. Her støtter vi unge videregående skoleelever i Norge som trenger hjelp for å lykkes på skolen, samtidig som vi bidrar til et bedre miljø globalt, avslutter han.