- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
- – Jeg tenker på hvordan vi tar imot «de nye» i Norge - 23.12.2024
- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
I løpet av høsten er Ishita Barua aktuell med boken Kunstig intelligens redder liv AI er legenes nye superkrefter.
I boken ønsker hun å vise viser oss hvordan kunstig intelligens kan brukes for å forbedre liv og helse i dag.
Barua (f. 1988) er lege og har doktorgrad i kunstig intelligens i medisin. Hun er en prisbelønnet AI-forsker og har vært gjesteforsker ved Harvard Medical School. I tillegg er hun kåret til en av Norges 50 fremste Tech-kvinner.
I sommer fikk hun Fulbrights artikkelpris for unge forskere. Barua og hennes medarbeidere gjennomførte en klinisk multisenter studie ved Bærum sykehus Norge, King’s College Hospital i London og Showa University Northern Yokohama Hospital i Japan.
Forskerne implementerte KI (kunstig intelligens) i kreftscreening for å kartlegge grad av farlighet i forstadier til tarmkreft.
Fulbright skrev i omtalen:
Artikkelen er velskrevet, metodisk sterk og tar for seg en viktig biomedisinsk utfordring ved å ta i bruk nye AI-teknikker. I tillegg fremmes internasjonalt samarbeid og artikkelen har så langt blitt betraktelig sitert.
Kunstig intelligens påvirker helsesektoren
AI (Artificial Intelligence) påvirker allerede livet vårt, og ikke minst helsen vår. AI kan nå løse mange komplekse oppgaver, som det å diagnostisere kreft, oppdage nye antibiotika, bidra til å utvikle skreddersydde legemidler, forutse pandemier, og til og med få pasienter i rullestol til å kunne gå selv.
– Jeg vil ha mer av AI-verktøy som virkelig kan utgjøre en forskjell i våre liv fordi det resulterer i bedre helse, mer forebygging og mindre sykdom. Men hvis vi vil forme vår egen fremtid og unngå de negative konsekvensene, men høste de positive, må vi starte med å forstå teknologien for så å sette oss mennesker i førersetet, sier Barua via en pressemelding.
Vil gjøre AI mer forståelig
Formålet med denne boken er å gjøre kunstig intelligens mer forståelig, gjennom eksempler og utfordringer fra helsevesenet forteller Barua.
– Vi mennesker kan velge å enten frykte endringene eller forsøke å forstå tiden vi lever i, og akkurat nå lever vi i en tid der teknologi som kunstig intelligens er i ferd med å endre hverdagen vår og livet vårt. Det som blir viktig å forstå i tiden fremover er hva kunstig intelligens faktisk er, hvordan det påvirker oss og livet vårt, hvem som skal bruke det og på hvilke pasienter.
Som lege er hun ekstra interessert i hva kunstig intelligens vil innebære i et medisinsk perspektiv.
– Hvilke muligheter representerer kunstig intelligens for vår helse? Og hvordan kan kunstig intelligens bidra til at vi får bedre helse? For det er i grunnen likegyldig hvorvidt det er fancy teknologi som kunstig intelligens eller om det er tradisjonelle legeverktøy som et stetoskop som bidrar til at pasienten får bedre helse. Det som teller er at verktøyene vi leger bruker, faktisk bidrar til å skape bedre liv.