- – Noen føler så mye skam at de ikke ønsker å ha med venner hjem - 29.12.2023
- Antallet domfellelser der gjerningsmann er under 18 har sunket - 28.12.2023
- Hvordan bekjempe hat mot minoriteter - 23.12.2023
På cirka fem år har hun gått fra å ta bachelor i vernepleie til toppstilling i Jevnaker kommune som virksomhetsleder i helse og omsorg. 1. september startet hun i lederstillingen, skriver Ingvild Drange Tronhus i Ringblad.
– Man kan få til det man vil hvis man vil det nok og satser, sier Kazhal Soltani Azari.
Vokste opp i Stockholm
Fra hun var 15 år vokste hun opp i Stockholm. Hun kom til Sverige sammen med sine foreldre, som naturligvis brukte litt lengre tid enn hun selv som var ungdom på å integrere seg.
– Jeg var mye tolk for dem den første tiden. Det er ikke noe jeg vil anbefale, å bruke barna sine som tolk, men det er sånn det ofte blir, forklarer hun.
Kazhal snakker både morsmålet sitt, norsk, svensk og engelsk.
– Å lære seg og kunne språk, er det viktigste man må kunne når man skal integrere seg, utdanne seg og komme seg i jobb, sier hun.
– Spesielt for innvandrerkvinner. Jeg ønsker å være et godt forbilde for mine barn, påpeker hun.
Opptatt av framtiden
For Kazhal og mannen hennes er det viktig med utdannelse og god jobb.
– Vi er veldig opptatt av framtiden til vår datter på 10 år og sønnen vår på 6 år. Vi er kurdere fra Kurdistan, og for oss er det å lykkes med gode jobber en viktig del av livet, forteller Kazhal.
Videre sier hun:
– Jeg tror det er fint at barna ser at både mamma og pappa jobber hardt for å utdanne seg og få jobb. Dessuten, har mannen min hele tiden heiet på meg og motivert meg til å klare det.
Kazhal traff mannen hennes i bryllup.
I 2011 reiste hun til Oslo for å være gjest i et stort kurdisk bryllup.
– Der traff jeg han som nå er mannen min, som bodde i Norge. Vi holdt kontakten etter bryllupet, og etter hvert flyttet jeg til Norge og Ringerike, forteller 41-åringen.
Jobbet hardt
Utdanning har hele tiden vært viktig for Azari.
–Jeg tok først en frisørutdanning og jobbet som frisør i Hønefoss. Jeg hadde også hjelpepleier utdanning fra Sverige og fikk jobb i Ringerike kommune parallelt med frisør salongen, forteller Kazhal.
Så fikk hun kjennskap til vernepleierutdanningen og hoppet på den.
– Da jeg startet på den, hadde jeg fått et barn og ble gravid under utdanningen. Med god støtte og hjelp fra familien til mannen min og han, fikk jeg det til, forteller Kazhal.
Azari har måttet jobbe hardere for å komme seg opp fordi hun var innvandrerkvinne.
–Siden språket jeg studerte på ikke var mitt morsmål, måtte jeg sette av mer tid til studiene enn det studievenninnene mine måtte. Men man må bare ikke gi opp, mener hun.
Grep mulighetene som lå der
Azari grep de mulighetene som har ligget foran henne. Hun sier at det er viktig å ta de sjansene som kommer, og gir gode råd til de som ønsker å følge drømmejobben hennes.
– Det er viktig å ha hjerte for brukergruppen, og engasjement for å jobbe innen helse og omsorg. Du må ha tålmodighet, empati og kunne vise masse omsorg, sier hun til Utrop.
Azari har alltid ønsket å påvirke, ta ansvar, planlegge og organisere. Hun beskriver stillingen sin som drømmejobben, og trives veldig godt med det hun gjør.
– Jeg har funnet min rette plass, og her vil jeg bli i mange år.