Sarwat arrangerer selvforsvarskurs for kvinner

Leder Søsterlenken Sporty, Sarwat Uzma Ali.
Foto: Privat
Siden august 2021 har Søsterlenken Sporty arrangert selvforsvarskurs for innvandrerkvinner. I desember skal de i gang med et nytt kurs. – Det er viktig at kvinner kan forsvare seg, sier leder Sarwat Uzma Ali.

 

 

Deltakerne er fornøyde med selvforsvarskurset.
Foto : Privat

– Det er mye mer uprovosert vold i samfunnet nå enn før. Det er mye mer hat mot spesifikke grupper, spesielt de som er synlige innvandrere og muslimer. Særlig er kvinner og de som bruker hodeplagget hijab er enda mer utsatt. Å kunne forsvare seg dersom de opplever en trusselsituasjon, vold eller lignende er veldig viktig, sier leder for Søsterlenken Sporty, Sarwat Uzma Ali.

Søsterlenken Sporty er en frivillig organisasjon for kvinner som ble opprettet i august 2022.

Deres formål er å forebygge dårlige psykisk helse og fremme godt felleskap for kvinner. Det gjør de ved å arrangere ulike aktiviteter innen sport. Alt fra klatrekurs, volleyballkurs, svømmekurs, selvforsvarskurs og flere andre.

– Vi er i dag ca. 31 frivillige i Søsterlenken, og har 11 grupper. Natur, fotografi, hjertesnakk, matglede, samtale, litteratur og håndverk, aktiv deen (være aktiv i religion Islam), reise, kunst, sporty og Søsterkaffe. Hver gruppe har aktiviteter innenfor sitt tema.

Positive tilbakemeldinger

De får positive tilbakemeldinger fra deltakerne om deres arbeid, både for selvforsvarskurset og for de andre aktivitetene.

– Kvinner er veldig interesserte, men familieliv, barn, jobb og tidsklemma pleier å komme i veien. Flere er også sjenerte for å trene i et vanlig treningssted. Våre kurs er i trygge omgivelser hvor man lærer reelle teknikker for å ned-eskalere truende oppførsel. Trening hos oss øker selvtilliten til kvinner, og gjør de årvåken i forhold til å ferdes trygt ute i samfunnet, sier Ali til Utrop.

Treningene skjer på Frontline Muay Thai Kampsportsenter med hovedinstruktører Elyes og Aysha.

– Elyes har svart belte i kravmaga og leder av IFK Krav Maga Federation i Norge, og trener i jiu jitsu. Han har også åtte års erfaring som dørvakt, og blitt kåret til beste instruktør i 2017 i Mudo. Aysha er kvinnelig hjelpeinstruktør med 3 ganger verdensmester og 3 ganger nordisk mester i thaiboksing, forteller Ali.

Videre, sier hun at flere kvinner synes det er mer komfortabelt at det også er en kvinnelig instruktør, og fordelen med Elyes som instruktør er at kurset blir mer realitetsorientert med reelle teknikker for å beskytte seg fra vold fordi han har lang erfaring som dørvakt.

De har hatt opptil 304 deltakere fram til og med det kurset som går nå.

– Kvinnene er veldig fornøyde. 90 prosent har bare gitt positive tilbakemeldinger. De sier også at selvforsvarskurset har vært en møteplass for dem, og flere har opplevd stor grad av mestringsfølelse. Mange kan tenke seg å trene selvforsvar hele året også, sier lederen.

Får tilskudd

Organisasjonen har opp gjennom årene mottatt tilskudd fra Gjensidigestiftelsen, Bergesensstiftelsen og Velferdsetaten i Oslo.

– For dette selvforsvarskurset vi holder på med nå, har vi tilskudd fra velferdsetaten i Oslo kommune. Når vi har blitt sponset med tilskuddsmidler, har vi også hatt muligheten til å ha lave påmeldingsavgift.

Deres kurs er åpne for alle kvinner og etnisiteter uansett bakgrunn.

Viktig å kunne forsvare seg

Ali har selv begynt å trene selvforsvar siden 2019, og så nødvendigheten av at flere kvinner lærte seg dette.

Lederen for Søsterlenken Sporty trener også selvforsvar.
Foto : Privat

– Det er først og fremst viktig at de kan ivareta sin egen sikkerhet. Vold kan også forekomme innenfor husets fire vegger. Så kvinner bør vite hvordan de skal håndtere dette, sier hun til Utrop.

Videre sier hun:

– Det er utrolig motiverende og gøy at jeg har fått flere til å forstå nødvendigheten av selvforsvar, noe som også er kondisjonstrening. For å være flink i det og bevare den kompetansen bør det trenes jevnlig hele livet, sier Ali.