- – Noen føler så mye skam at de ikke ønsker å ha med venner hjem - 29.12.2023
- Antallet domfellelser der gjerningsmann er under 18 har sunket - 28.12.2023
- Hvordan bekjempe hat mot minoriteter - 23.12.2023
Sivaperuman har bakgrunn fra Sri Lanka, og kom til Norge som 22 åring. I dag er han overingeniør i Folkehelseinstituttet (FHI), i tillegg til det frivillige arbeidet han gjør blant annet gjennom Norsk Tamilsk Helseorganisasjon (NTHO).
Gjennom mange år har han gjort en viktig innsats for å spre helseinformasjon og bygge god folkehelse i det tamilske miljøet i Norge. Han organiserer lavterskel gratis treningstilbud flere ganger i uka, og har også vært en viktig pådriver for å få flere kvinner til å teste seg for livmorhalskreft, heter det i følge nominasjonen.
Han er trener i Lørenskog Friidrett og har bakgrunn fra Røde Kors. Rajahs langvarige og varierte engasjement viser frivillighetens viktige rolle som arena for integrering, kompetanseheving og sosialt samhold, heter det videre.
Fornøyd og takknemlig
Til Utrop forteller Sivaperuman at han er takknemlig for at han nå er finalist til den nasjonale Frivillighetsprivsen.
Da jeg ble oppringt av Frivillighet Norge, hadde jeg ikke ord.
– Jeg ble overrasket da jeg fikk vite om nominasjonen. Da jeg ble oppringt av Frivillighet Norge, hadde jeg ikke ord. Jeg gikk ut i stua og fortalte det til familien. De lurte på om noe var galt, men ble beroliget av hva det var. Dette var ikke noe jeg forventet skulle skje, sier han.
Rajah har alltid likt å hjelpe folk. Siden 1995 har han hjulpet folk fra Sri Lanka ved å gi økonomiske hjelp til fattige studenter, da disse studentene er ofte er uten foreldre eller familie. Han har også vokst opp med en far som også var svært hjelpsom, og har lært mye fra ham.
– Frivillig arbeid gir meg masse glede, og det viser at folk får noe ut av arbeidet som legges i det. Dette gjør meg mer mer motivert, og føler at jeg er med på å skape sosiale møteplasser for flere folk. I tillegg til at Norsk Tamilsk Helseorganisasjon (NTHO) bidrar til å utveksle erfaringer, formidle kunnskap og utvikle helsepersonellet som bidrar.
Konstatert lymfekreft og hjerteinfarkt
Til Utrop sier Sivaperuman at under et Maraton i 2016, fungerte ikke kroppen hans som den skulle. Ikke lenge etter fikk han konstatert lymfekreft, og deretter fikk han et hjerteinfarkt.
– I 2017 var kreftbehandlingen ferdig, og like etter fikk jeg hjerteinfarkt. Dette var en ganske trist periode i mitt liv, men jeg bestemte meg for å ikke gi opp, og jeg skulle sørge for å fortsette med å hjelpe andre, sier han.
Deretter, startet han opp ”Aktiv i Viken” i 2020. Dette er et treningstilbud for alle, men særlig de med innvandrerbakgrunn. Rajah forteller at målet med treningsgruppen er å få folk opp fra sofaen, samt å vise hvilke helsefordeler trening har for kroppen.
– Vi driver med flere former for trening: Løping, styrke, dans og yoga. Flere
deltakere fra treningsgruppen deltok på Årets Oslo Maraton på 10 km, der mange av disse
menneskene aldri har løpt så langt før. Deltakerne i treningsgruppen utrykker glede og
takknemlighet. Det er 200 mennesker totalt, og derfor har vi måttet utvide tilbudet, forteller han.
Gode tilbakemeldinger
Grunnen til at Rajah startet som frivillig var fordi det gir han glede å hjelpe folk.
– Den følelsen kan ikke beskrives med ord, men det er noe du kan ta med deg videre gjennom hele livet. Forhåpentligvis kan jeg vise andre hvilke positive effekter og glede det er ved å jobbe frivillig, forteller han.
Finalisten håper på å ha påvirket flere folk positivt i innvandrermiljøene med det han har bidratt med.
– Jeg håper også å ha motivert ungdom på Friidrettslaget til å trene og løpe mer. Samt at noen har fått utdannelse og jobb grunnet mitt bidrag med økonomiske hjelp.
Rajah har fått og får gode tilbakemeldinger fra mange mennesker. Dette motiverer ham.
Prisutdelingen vil skje på Frivillighetens dag på Sentralen i Oslo på FNs internasjonale dag for frivillighet den 5. desember.
Her kan du lese om kandidatene og avgi din stemme til ønsket kandidat.