- – Noen føler så mye skam at de ikke ønsker å ha med venner hjem - 29.12.2023
- Antallet domfellelser der gjerningsmann er under 18 har sunket - 28.12.2023
- Hvordan bekjempe hat mot minoriteter - 23.12.2023
– Når jeg først kom til Norge har de fleste sagt at det er nesten umulig å bli lege, særlig når man ikke kan språket og er ny i landet. De sa at jeg bør bytte til noe annet, da ble jeg utrolig lei mei og begynte å gråte, sier Renad til Utrop.
Renad er 21 år, har bodd i Norge fem år, og har i sommer fullført videregående med 6,14 i snitt. Hun fikk deretter studieplass i UiO.
Renad har opplevd fem kriger i Gaza
Renad har opplevd fem kriger i Gaza, og derfor har hennes drøm alltid vært å kunne hjelpe folk. Drømmen om å bli lege startet da hun var 6 år.
– Min drøm har alltid vært å hjelpe mennesker, ikke bare i hjemlandet eller her i Norge, men i hele verden ved å bli med i ‘Leger Uten Grenser’, sier hun til Utrop.
Vanskelig periode
Når Abualafaish måtte flykte til Norge, hadde hun nettopp blitt ferdig med 10. klasse og 99,5 prosent karakter i snitt.
– Jeg har alltid jobbet hardt for å nå målene mine, men etter at jeg kom til Norge, måtte jeg starte alt på nytt. Å lære et helt nytt språk på kort tid var veldig vanskelig for meg. Jeg var deprimert, og det var krevende i starten for meg. Det var da jeg også fryktet for å miste drømmen min, forteller hun.
Etter at hun startet på skolen i kombinasjons-klassen og begynte å lære seg norsk, fikk hun seg nye venner, og begynte å få håpet og motivasjonen tilbake.
Kombinasjonsklasse er et opplæringstilbud til ungdommer mellom 16 og 24 år med kort botid i Norge. Her får nyankomne elever tilbud om tilrettelagt grunnskoleopplæring på en videregående skole sammen med jevnaldrende.
– Jeg har hatt fantastiske lærere, venner, og ikke minst familien min som har støttet, og hadde tro på meg. Jevn arbeid med fagene hjalp meg mye. Noen ganger satt jeg på et grupperom etter skolen og jobbet med lekser og notater til åtte på kvelden, i tillegg til at jeg også jobbet i 40 prosent stilling.
Aldri gi opp
Det som har gjort at Abualafaish har klart å oppnå det hun alltid har ønsket og drømt om, er at hun aldri ga opp.
På vitnemålsutdelingen fikk hun også DNB stipend av skolen. Hun forteller at det var veldig spennende, men samtidig overveldende og gjorde henne sjenert.
– Det er viktig å aldri gi opp selv om du kanskje opplever vanskelige situasjoner noen ganger. De går som oftest over. Mitt råd til alle som søker etter høy måloppnåelse og gode karakterer er å ha dialog med lærerne, fortelle hva målet ditt er, og alltid stille spørsmål, for ingen spørsmål er for dumme, sier hun.
I januar starter Abualafaish medisinstudiet, og hun vil bli kirurg eller kardiolog. Dette gleder hun seg enormt til.
– Tro meg, det føles fortsatt som en drøm, sier 21 åringen.
Videre, sier hun:
– Min rollemodell er Dr. Mads Gilbert som reiser rundt og hjelper mennesker som trenger det. Han var der en gang i Gaza under krigen da jeg også var der. Jeg skulle ønske at jeg nå var en utdannet lege, så kunne jeg hjulpet folk under krigen.
– Ser på oss som en byrde
Ovenfor Utrop forteller Abualafaish at Larvik kommune har bestemt å ikke ta imot flere innvandrere, og legge ned voksenopplæringen og kombinasjon-klassene.
– Dette er ikke smart i det hele tatt. Jeg får følelsen av at de ser på oss innvandrere som en byrde, men vi er jo ikke det. Jeg fikk så mye til i løpet kort tid på grunnen av diverse integreringsaktiviteter og kombinasjon-klasser som de vil legge ned.
– Jeg er en aktiv borger. Mamma jobber også både som forfatter og i teater, samtidig som hun studerer deltid. Vi kan få til så mye hvis vi får sjansen. Vi er ikke en byrde. Jeg ønsker å motivere, og vise at det er fullt mulig for oss innvandrere å fullføre våre drømmer og å bli noe i livet, forteller jenta.