- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
I begynnelsen forstod ikke Akhlaghi selv alvoret i situasjonen. Han var ikke kjent med rasistisk mobbing fra Afghanistan der han vokste opp, skriver Varanger Avis.
Han slet med å bli inkludert i fellesskapet. I stedet ble det mye mobbing, spesielt verbal hets.
Hadi og familien flyktet fra krig i hjemlandet Afghanistan til lille Kirkenes helt i nord. De hadde håp om et bedre liv, men å tilpasse seg den nye hverdagen skulle vise seg å bli vanskelig.
– Jeg kjente raskt på følelsen av å være annerledes, at jeg ikke var godtatt og ikke hørte til. Jeg ble mobbet fra dag én. Mobbingen spredte seg utover Kirkenes. De lagde sanger, tagget på vegger, sa og gjorde stygge ting. Jeg følte meg veldig alene i barndommen, forteller Hadi til mentalhelse.no.
Sa opp jobben
Nå vil Hadi bruke sin styrke til å hjelpe andre.
– Jeg har et håp om å bidra til åpenhet om psykisk helse og være til inspirasjon for andre. Jeg tror sterkt på viktigheten av å støtte og oppmuntre unge mennesker som har drømmer om å nå langt, uansett hvilke mentale utfordringer de har.
I juni han bestemte han seg for å ta turen. Norsk-afghaneren egger i vei den 21. februar og anslår at han kommer til å bruke et halvt år på den. Sykkelturen gjennom Europa på tvers og på langs er i samarbeid med Mental Helse.
– Jeg sa opp jobben min i Forsvaret for dette prosjektet, forteller Akhlaghi.
Når andre problemer er viktigere enn egen helse
Han tror grunnen til at folk med innvandrerbakgrunn har vanskeligheter med å snakke om mental helse er at de har andre problemer. Akutte problemer i hjemlandet kan føles viktigere og mer akutt enn egen psykisk helse.
– Da kan man få en smell i etterkant, sier han til Varanger Avis.
Flere av landene Akhlaghi skal besøke har han aldri vært i før. Han ser likevel frem til turen, og tror det vil gi mulighet til å bli kjent med folk i Europa på en ny måte.
– Jeg føler meg klar til turen, sier han.
Imponert over initiativ
Kristin Bergersen er kommunikasjonssjef i Mental Helse. Hun er imponert over Akhlaghi, som tok initiativet til turen.
Hun viser til Akhlaghis utbytte av å være ute i naturen og pushe seg selv. Gjennom fysisk aktivitet kan man også drive mental bearbeiding.
– Han er åpenbart en fyr utenom det vanlige, men gjennom dette prosjektet kan han være et viktig forbilde for folk som sliter med de samme tingene som han har gjort, sier Bergersen til Varanger Avis.