- Utenlandske lastebilsjåfører får Vegvesen-app på engelsk - 22.12.2024
- Ny rapport kritisk til forholdene i greske flyktningleire - 21.12.2024
- Mer midler til Mela-huset etter budsjettforlik - 20.12.2024
Zaidi har tidligere skrevet for Utrop og Utrops gamle ungdomsblad Lixom. I årene etter har hun satset på skuespilleryrket, jobbet på Riksteatret og hatt suksess blant annet med seriene og tv-filmene Haram (2014) og Taxi (2011).
Hun er også utdannet barnevernspedagog og trener for Oslos eneste bokseklubb med 100 prosent andel innvandrerjenter.
Sist helg vant hun og medskuespillerne i Ingenting årets utgave av Heddaprisen for beste ungdomsforestilling.
Teaterstykket Ingenting, som er en oppsetning fra Tigerstadsteatret, ble spilt 1.- 15. mars på Trikkestallen, og 23. mars på Rommen Scene.
Kunst på ungdommens premisser
I juryens begrunnelse heter det:
– Det er en kunst å skape teater som treffer ungdom på deres egne premisser, og samtidig si noe klokt om de mange vonde valgene som uansett ståsted preger overgangen mellom ung og voksen. Den forestillingen som har imponert mest forener store ambisjoner med nære nyanser, og klarer bragden det er å knytte vanskelig og vesentlig tematikk til enkeltindividet, til tanker om egenverd og framtidshåp. Og det uten å miste sitt publikum av syne. Vi blir trukket inn, moret og underholdt, men i enda sterkere grad opplyst og mentalt mørbanket av et samstemt ensembles originale, sjokkartede og spenningsmettede oppheving av rom og grenser, mellom selvbestemmelse og flokkmentalitet.
Hadde troen på seier
Overfor Utrop sier Zaidi sier prisen betyr enormt mye for Tigerstadsteatret.
– Heddaprisen anerkjenner det arbeidet som har blitt lagt i dette, målrettet arbeid mot det å skape teater for ungdom. Teater som ikke bare underholder på et høyt nivå, men også setter i gang viktige tankeprosesser og åpner opp for en del samtaler i ettertid som vi voksne ofte frykter og helst vil unngå.
– Hvordan reagerte dere på utdelingen?
– Nå trosser jeg kanskje janteloven, men jeg personlig hadde på følelsen at vi kom til å vinne, og det bunner i alle tilbakemeldingene vi har fått fra ungdommene selv. Og da mener jeg både umiddelbare spontane reaksjoner under og etter forestillingen og alle komplimenter som:
“å løøøø det her var grovt as”
“det var som film jo”
“jeg ble litt redd, men det har veldig gøy”
“jeg har aldri sett sånn her teater før”
“dere er syke i hodet as, men det var heftig
Gir mersmak
Heddaprisutdelignen inspirerer Zaidi til videre innsats.
– Dette gir mersmak. Jeg har vært med på å lage teater for ungdom tidligere, og det vil jeg gjerne fortsette med. Det er kjempegøy når man får det til. Ungdommer trenger å bli utsatt for levende kunst, i hvertfall i dagens skjermrike verden.
Stykkets medvirkende: Iver Innset, Hina Zaidi, Arthur Hakalahti, Maja Evenshaug Christiansen og Andreas Medbøe Thoresen.
Regi: Hilde Brinchmann