- Lekestuen som var konditori - 02.09.2019
- – Utfordrer OMOD i håndhilse-saken - 11.07.2019
- Slik finner du lærlingplass - 04.07.2019
Luan (17) har nettopp fullført IKT-linja ved Bleiker videregående skole. Nå ser han frem til å jobbe med datasupport på Oslo kemnerkontor de kommende to årene. Han fant selv frem til lærlingplassen.
Askergutten har all grunn til å være en glad ung mann.
Gode råd
– Det kan ofte være vanskelig å finne lærlingplass. Hvilke råd vil du gi til medelever som er på jakt etter lærlingplass?
Utdannelse er viktig. Det er nøkkelen til de til beste jobbene.
– For det første er det viktig at du tar på alvor praktikanttiden i andre klasse. Mange gjør dessverre ikke det. Pass på at du møter opp på jobben i rett tid. Kle deg bra og vær hyggelig og hjelpsom. Sørg også for å ha lite fravær på skolen. Og ikke ha anmerkninger. Jobb godt med fagene, det har mye å si. Arbeidsgivere ser på karakterene når du søker. Alt dette betyr at du må tenke veldig langsiktig. Det du gjør i andre klasse virker inn på mulighetene dine ett år senere, forklarer han.
– For det andre må du følge med på utlysninger på Finn og andre steder. Les utlysningene nøye og tilpass søknaden din etter utlysningen.
– Hvordan skaffet du deg lærlingplass?
– Jeg var heldig og fant plassen selv. I det andre året på videregående trener vi på å skrive søknader og CV. Vi må også jobbe som praktikanter en dag i uken. Jeg ble plassert hos et entreprenørselskap. Her utførte jeg forskjellige oppgaver på kontoret som hadde med data å gjøre, og jeg fikk en god attest fra dem. Det var en god hjelp da jeg senere skulle finne lærlingplass. Jeg søkte mange steder, og fikk tilbud hos Oslo kemnerkontor i Nydalen.
Drømmen er å studere
Den hyggelige dataeksperten har fullført to år med yrkesfaglig orientering med IKT på videregående. Etter to år som lærling, kvalifiserer han til et fagbrev i faget sitt. Han kan da søke om jobber innen IKT. Men Luan vil opp og frem i verden. Drømmen er å studere data på universitetet. For å kvalifisere seg til å søke, må han etter de to årene hos Kemnerkontoret tilbake til skolebenken og gjennomføre et påbygningsår på videregående.
– Hva vil studere når du kommer så langt at du kan søke på universitetet?
– Noe innenfor IKT, det er sikkert. Jeg har ikke bestemt meg enda for akkurat hvilket studium, det er mange å velge mellom. Jeg har heller ikke bestemt meg for hvor jeg vil søke, men det blir i Norge i hvertfall.
Luan er klar på at utdannelse er viktig. Det er nøkkelen til de til beste jobbene. Dessuten er det lettere å søke jobber med en høyere utdannelse enn om du bare har fagbrev.
To veier til universitetet
Hvis du har valgt en yrkesfaglig orientering på videregående, forklarer Luan, finnes det to veier som leder til universitetet. Hvis du finner ut at du vil studere, må du etter det andre skoleåret ta et påbygningsår. Dette blir det tredje året på videregående og etter det kan du søke om opptak på universitetet.
Den andre veien til studier på universitetet, er den han selv har bestemt seg for å følge:
– Istedenfor å ta påbygningsåret, kan du være lærling i to år på en arbeidsplass. Fordelen er at du får lønn under de to årene, du får masse erfaring og du får et fagbrev i IKT når du er ferdig. Da kan du søke jobber, hvis du vil. Men hvis du finner ut at du heller vil søke til universitetet, må du først tilbake til skolebenken og fullføre påbygningsåret på videregående.
Han er ikke i tvil om hva han vil jobbe med.
– Hvorfor vil du jobbe med IKT?
– Jeg har alltid vært interessert i data. Jeg hadde PC hjemme fra jeg var barn, og jeg hjalp ofte naboer og venner med data. Dessuten lever vi et i samfunn hvor teknologien utvikler seg hele tiden, så det er god bruk for IKT-mennesker.