- Zahid får stipend fra Vestland fylkeskommune - 22.11.2024
- The War That Must Never Be Fought - 22.11.2024
- Ileni kan få årets Frivillighetspris - 21.11.2024
Sibeko er mangeårig og kjent samfunnsdebattant, forfatter og slampoet. I «Ubuntu» debuterer hun som teaterregissør.
Ubuntu er et livssyn som legger vekt på fellesskap og menneskers forbindelser og forhold til hverandre. Ordet har opprinnelse i det bantiske språket i Sør-Afrika, og tenkemåten blir sett på som en tradisjonelt afrikansk livsfilosofi.
– Stykket handler om rasistiske fordommer og forvekslinger. For eksempel det at folk forveksler melaninrike hele tiden, og at man får komplimenter for hverandres arbeid i mange underlige settinger. Dette skjer ikke bare på gata, men også på egen arbeidsplass. Jeg utforsker hvordan man kan bruke fordommene og forvekslingene til egen vinning når man får muligheten, sier hun magasinet Kloden.
Stykket Ubuntu er ikke pedagogisk eller sint, sier hun.
– Vi møter tre venninner som er oppvokst i Norge med foreldre med bakgrunn fra afrikansk frigjøringskamp, døtrene deres og to av deres politiske og musikalske forbilder. Videre dukker det opp noen politifolk, journalister og den slags. Disse sju menneskene har ulike oppfatninger av hva som er moralsk akseptabel og fornuftig adferd, og de forholder seg ulikt til vold og privat eiendomsrett, til politimyndighet og sannhet.
Omtaler avmakt og makt
Sibeko sier at målgruppen er alle unge voksne og oppover.
– Det er ikke en forestilling som egner seg godt for barn. Jeg vil at publikum skal sitte igjen med både å være underholdt og å være optimistiske, men kanskje også ha fått noe mer forståelse for dette som handler om strukturell avmakt og individuell makt. Det gjelder ikke bare på rasismefeltet, men for alle marginaliserte grupper. Også vi beveger oss mellom makt og avmakt, og alle strukturer kan potensielt utnyttes av alle individer.