- Årskavalkaden: Videreført identitetspolitikk formet av teknokrati - 30.12.2024
- Jul i Chile – tradisjoner og familiehygge - 26.12.2024
- Norske mobilselskap outet asylsøkere - 23.12.2024
– Vi ser at søkertallene til FleRe-programmet har økt de siste årene og det er mange som vil bli journalist. Det er jeg utrolig glad for, siden vi trenger flere journalister med flerkulturell kompetanse, forteller leder for FleRe-programmet i NRK, Iram Ansari, i en pressemelding.
– Det har vært en lang og grundig rekruttering i år. Vi har hatt 277 søkere til årets kull. Jeg er så imponert over all den faglige og flerkulturell kompetansen årets kull har, sier Ansari om de åtte som slapp gjennom nåløyet.
NRK har siden 2008 drevet NRK FleRe med mål om å rekruttere flere journalister med flerkulturell kompetanse. 103 stipendiater har fullført programmet.
Gjennom programmet får alle stipendiatene først opplæring i journalistikk og historiefortelling i NRK, før de skal ut i praksis i ulike redaksjoner.
Nytt i år er at to av stipendiatene skal ha sin praksisplass utenfor NRK. De skal ha praksis i en av Mediebedriftenes Landsforenings medlemsbedrifter, Dagbladet og TV 2.
Fra Romania til Rissa
Elena Bulai Løvland fullførte sine studier ved NTNU i vår. Der tok hun grunnskolelærerutdanning for 1.-7. trinn, med en master i norskdidaktikk og med et spesielt fokus på flerspråklighet.
Elena er født i Romania og flyttet til Rissa i Trøndelag som niåring. Hun snakker rumensk, norsk og engelsk.
– Jeg håper FleRe vil utstyre meg med de ferdighetene jeg trenger på veien mot å bli en trygg journalist. Det er en ære å få muligheten til å lære hvordan man lager viktige saker som engasjerer publikum hos NRK.
Vaskeekte groruddøl
Bawar Ari Amir har studert journalistikk ved NLA Mediehøgskolen Gimlekollen, og har jobbet som journalist. Han har skrevet saker for blant annet Fædrelandsvennen, Akers Avis Groruddalen og Avisa Østbyen.
Han er født i Norge og regner seg som vaskeekte groruddøl. Bawars foreldre kommer fra Kurdistan. Han snakker derfor kurdisk, i tillegg til engelsk og noe spansk.
– Jeg står med en fot i norsk kultur og en i kulturen som foreldrene mine kommer fra. Gjennom min bakgrunn og mange års erfaring i Akers Avis Groruddalen som journalist føler jeg personlig at jeg sitter på noen nøkler som åpner noen dører som ikke ville vært mulig for andre.
Flyktningtolk og journalist
Selina Zolihan Mosajeva har en bachelor i journalistikk fra Høyskolen Kristiania og en master i TV-journalistikk fra Statsuniversitetet i Moskva (MSU). I tillegg har hun erfaring fra praksis og sommerjobb hos Aftenposten Junior. Det siste året har hun jobbet som russisk tolk og oversetter, hovedsakelig for ukrainske flyktninger.
Selina ble født i Tsjetsjenia og flyktet til Norge med sin mor og lillesøster da hun var åtte år. Hun snakker norsk, russisk, engelsk og tsjetsjensk.
– Jeg ser for meg å bruke min flerkulturelle kompetanse på flere måter. Mine språkkunnskaper vil kunne gjøre at jeg kommuniserer effektivt med et bredt spekter av mennesker og kilder. Mitt perspektiv som tidligere flyktning og mine erfaringer med å jobbe med flyktninger, har gitt meg en dyp forståelse for utfordringer og behovene til nyankomne.
– Viktig å nå ut til hele befolkningen
Karwan Noradin Ali har de siste årene tatt en bachelorgrad i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo. Han har også studert spansk i Argentina, vært fylkessekretær for AUF i Hedmark, og jobbet for Amnesty International.
Karwan er født i Kirkuk, Kurdistan og kom til Hamar i 2002 hvor han vokste opp. Han snakker kurdisk (sorani), norsk, engelsk og Duolingo-spansk.
– NRK har et ekstra ansvar når det gjelder å nå ut til hele befolkningen, og FleRe ser jeg på som et unikt tilbud som tar dette formidlingsansvaret på alvor. Det å kunne formidle historier som speiler et bredt spekter av bakgrunner og perspektiver er noe jeg virkelig brenner for.
Navigerer i ulike miljøer
Mariel Nkechi Sand Nwosu har en master i International Social Welfare and Health Policy og en bachelor i utviklingsstudier fra OsloMet. Hun har også et årsstudium i statsvitenskap fra Universitetet i Agder, der hun jobbet i studentavisen Unikum. Hun har også jobbet som journalist i den flerkulturelle avisen Utrop.
Hun er født og oppvokst i Oslo, på Hasle og Holmlia, og har røtter fra Nigeria og Østerdalen i Hedmark.
– Det at jeg har vokst opp i ulike deler av Oslo, både i sør og i sentrum/øst, tror jeg også gjør at jeg lettere kan gli inn og navigere i ulike miljøer, og kanskje gjør det at jeg får mer tillit til å formidle saker fra kilder. Også håper jeg mine erfaringer og nettverk gjør at jeg kan bidra med nye vinklinger, ideer og kilder, som gjør at det vi forteller speiler alle i befolkningen.
Vil bringe frem nye perspektiver
Mohammed-Tayyeb Ahmar har studert ved Nansenskolen, arkitektur ved Universitetet i Edinburgh og statsvitenskap ved UiO.
Mohammed er født og vokst opp på Lindeberg i Oslo og har pakistansk familiebakgrunn. Mohammed kan norsk, engelsk og urdu.
– Min flerkulturelle kompetanse vil bidra til å trekke frem historier fra perspektiver i den norske offentligheten som ikke nødvendigvis får så mye plass i ordskiftet. Jeg håper slike perspektiver både vil være av interesse og kulturell berikelse for de som ikke umiddelbart er berørt av dem. Min pakistanske bakgrunn, flerårig utenlandsopphold og varierte arbeidserfaring vil uten tvil bringe en unik nyanse i mediebildet.
En polsk stemme
Julia Biernat er født i Wroclaw i Polen. Hun har studert journalistikk på Høyskolen Kristiania. I tillegg har hun to år på Danvik FHS, der det andre året var et praksisår i NRK mP3. Videre har Julia erfaring som programleder for P3 sommer og flere flater på NRK P1.
– Med min polske bakgrunn håper jeg å kunne sette lys på temaer, som mange polakker brenner for og savner i mediebildet. Som polakk med polske foreldre i Norge har jeg ulikt perspektiv på hvordan det er å bo i Norge sammenliknet med nordmenn. Polakker regnes som den største innvandringsgruppen i Norge, og da er det viktig å ha polske stemmer i NRK.
Lidenskap for sport
Elias Ogbai Arhe har tatt en årsenhet i entreprenørskap hos HK og har gått to år på Religionsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Elias er født i Khartoum i Sudan, men flyttet til Rakkestad i Østfold i 2006 og vokste opp der. Nå bor han i Oslo. Begge foreldre er fra Eritrea.
– Jeg er utrolig stolt av at jeg skal få jobbe for “Krinken”. Har søkt meg inn på Sporten fordi det er en av tingene jeg faktisk er lidenskapelig opptatt av, så gleder meg veldig til å forstå hvordan produksjoner egentlig fungerer. Kompetanse og erfaring fra et av Norges største mediehus er jo ganske kult å ha med seg videre!