Koanda tok første individuelle kvinnelig OL-gull siden 2004

Solfrid Koanda ble sist lørdag OL-mester i vektløfting.
Foto: Wikicommons/Stein Langørgen
For første gang på 20 år har en norsk kvinne tatt individuelt gull i sommer-OL. Solfrid Koanda (25) var suveren i vektløfting. ifølge VG.

– Helt sykt! Jeg klarer ikke å fatte det. Jeg er i himmelen. Fy søren. Jeg følte meg sterk. Jeg følte jeg hadde hele Norge på ryggen, sa Solfrid Koanda til Max i pressesonen etter seieren.

Gråten satt løst også i pressesonen etter gullet, ifølge VG.

Individuelt norsk kvinnegull har ikke skjedd siden Siren Sundby (seiling) og Gunn-Rita Dahle (sykling) i 2004.

– Det har vært et valg som jeg har måtte tatt for å fokusere på dette her. Det er utrolig deilig å kjenne på at det ikke har vært forgjeves, og at mamma har noen å være veldig stolt over, sa hun i pressesonen, ifølge VG.

Vanskelig oppvekst

Koandas mor er finsk, mens faren er fra Elfenbenskysten. Selv kom Koanda til Norge som niåring. OL-vinneren har ikke sett moren på over ett år på grunn av forberedelsene til lekene.

Koanda bor i Grimstad, men konkurrerer for Larvik Atletklubb. Hun har vært åpen om en trøblete oppvekst og mener at det gjør henne enda sterkere i idretten sin.

– Jeg tror at den barndommen som jeg har hatt, er min fordel, sier hun til VG.

I 2022 ble hun den første kvinnelige norske verdensmesteren i vektløfting. Hun vant 87-kilosklassen med 11 kilo mer enn sølvvinneren. I 2023 tok hun VM-gull i støt i Saudi-Arabia, og i år vant hun også EM.

– Helt siden jeg kom inn i treningsstudio som 15-åring, ble det mitt fristed. Jeg har på en måte følt mitt kall der hele tiden, sier hun til TV 2.

Utøver med stort talent

Trener Stian Grimseth mener hun har et ekstremt stort talent.

– Hun er grundig og hun liker å jobbe med detaljer. Hun er like talentfull der som hun er på det fysiske og da blir det i sum veldig bra, rett og slett, sier han til TV 2.