Amir Ranjbar vant Nordic Pioneer Prize

Leder i Wild X, Amir Ranjbar, er en av årets vinnere av Nordic Pioneer Prize.
Foto: Wild X
En kultur- og moteaktivist, en fotballfreestyler som kjemper for likestilling, en villmarksentusiast og en forkjemper for inkludering innen naturvitenskapen, er årets vinnere av Nordic Pioneer Prize
Claudio Castello
Latest posts by Claudio Castello (see all)

– Følelsen av å vinne dette har enda ikke sunket i meg for det er så uvirkelig for meg. Jeg har aldri gjort jobben min med intensjon om å vinne noe, men å gjøre en forskjell. Men dette er en skikkelig boost til å gi på enda mer og tenke enda bredere, sier Amir Ranjbar, via en pressemelding.

Han er leder for Wild X – den eneste flerkulturelle friluftsorganisasjonen i Norge hvor ungdom med en annen etnisk bakgrunn enn norsk kan gå på jakt, camping og utvikle sosiale ferdigheter.

– Naturen er ofte en glemt arena eller anses kun for en få gruppe mennesker. Men her handler det om å motbevise de fordommene og bruke det til å gi ungdommene nye mestringsarenaer og verktøy til å mestre hverdagen med, sier han.

Likestillingsforkjempere på ulike felt

Ranjbar er en av fire vinnere – en annen er Eleonora Svanberg fra Sverige. Hun er grunnleggeren av Girls in STEM, en NGO som kjemper for kvinners plass i vitenskapen.

Så er det Maymi Asgari, som er en anerkjent innholdsskaper og likestillingsforkjemper for etniske minoritetskvinner i idrettsverdenen, mens Panashe Kauhanen fra Finland har grunnlagt Fashcene Underground. Organisasjonen kombinerer livemusikk med mote og skaper rom for kreative unge fra ulike bakgrunner.

Nettverk av endringsskapere

Nordic Pioneer Prize ble lansert i 2021 av Nordic Safe Cities – en NGO som jobber for å styrke demokratiske verdier og forebygge ekstremisme i lokalsamfunn på tvers av Norden.

Nordic Pioneers er et ungdomsprogram og nettverk som har som mål å samle og forene unge på tvers av de nordiske landene, med det formål å skape fremtidens ledere i Norden som kan og vil skape positiv sosial forandring. Prisen gis hvert år til fire unge fra Norden som er mellom 16 og 25 år, og vinnerne tildeles 15.000 danske kroner hver.

– Vi har i år fått rekordmange nominasjoner, så det har vært en vanskelig utvelgelsesprosess, men årets vinnere er på hver sin måte unike eksempler på hvordan man kan skape sosial forandring: De viser oss hvordan man tar lederskap og bruker sin lidenskap og drivkraft til å skape positiv forandring i verden, sier Ronas F. Korkmaz, leder av Nordic Pioneers.

Norsk ambassadør: – Hyllest til ungdommen

Siden begynnelsen i 2021 har en av de nordiske ambassadene i Danmark vært vert for prisseremonien. I år blir prisseremonien holdt sammen med den islandske ambassaden den 19. september i ambassadørens bolig på Frederiksberg, og Katja Nordgaard, den norske ambassadøren i Danmark, ser frem til å delta.

– Nordic Pioneer Prize er viktig fordi den hyller unge som går foran i kampen for et mer inkluderende, demokratisk samfunn. Vi lever i en usikker verden med mange utfordringer, og unges engasjement er nødvendig for å skape en tryggere fremtid. Samtidig bidrar prisen til at de unge kan lære av hverandre – det er med på å skape et stort nordisk nettverk av unge ildsjeler som er sterkere sammen.

Hun utdyper:

– Ambassaden arbeider for å løse mange av de samme problemstillingene som de unge gjør: Likestilling, mangfold, demokrati, trygghet og tillit. Dette er kjerneverdier for Norge og Norden som helhet. De unge prisvinnerne inspirerer også ambassaden, og vi er veldig begeistret for å hjelpe med å styrke deres fellesskap på tvers av de nordiske landegrensene.