– Svart mann i hvite rom

Kunstner Khalid Albaih kommet til Bodø og Wood Hotel, under Arts of Democrazy-konferansen.

For fribykunstneren fra Sudan er kunst et verktøy for å nå ut til andre mennesker.

Albaih er selv født Bucuresti i Romania, mens faren var diplomat i landet. Han har levd i Qatar og USA, før han reiste videre til København i 2017 som fribykunstner under ICORN-programmet.

Karikaturene hans, tegnet under kunstnernavnet “Khartoon” har blitt vist frem i flere europeiske land, araberverdenen og USA.

Kunstneren forteller til Avisa Nordland at interessen for tegneserier alltid har vært der.

– Jeg begynte selv å tegne i 2006. For meg hadde tegneserier ingen tilknytning til mitt daglige liv, og min daglige kamp, verken når det gjaldt politikk eller livet rundt meg.

Livet endret etter protestbølge

Selv om DC Comics og Marvel ble oversatt til hans morsmål, føltes det fremmed. Da han var tenåring, kjøpte faren magasiner med politiske karikaturer.

– Det utvidet min kunstneriske interesse, men også til politiske karikaturer som speilet livet og virkelige hendelser.

Under den arabiske våren ble mye av hans arbeid delt, og brukt i protester over hele verden. Etter dette begynte han å få oppdrag fra aviser og magasiner verden over.

– Endelig fikk jeg gjøre det jeg hadde lyst til, og resten er historie.

Finner seg ofte mellom to verdener

Kunstneren sier han var heldig nok til å vokse opp i en åpen familie, omgitt av kunnskap og tilgang til informasjon.

– Dette har formet kunsten min, fordi jeg ofte finner meg selv midt imellom to verdener på ulike måter. Jeg er en svart mann, og jeg befinner meg ofte i hvite rom. Jeg er muslim, men er vanligvis i ikke-muslimske omgivelser.

Han trekker fram hjemlandet Sudan som et svært mangfoldig sted.

– Det har lært meg viktigheten av å forstå historien, og verdsette hvor vi er i verden i dag. Det handler om å prøve å forstå den andre siden, og sette seg i andres sko.