Fra Aleppo til Haslum – Michelinlærling startet eget gatekjøkken i Norge

Syriske Mahmoud Masttat ankom Norge som asylsøker med kona. Nå ønsker han å gjøre det populære gatekjøkkenet Shashlik til et av Norges beste.
Foto: Deborah Riiser
Da syriske Mahmoud Masttat forlot prestisjetunge Statholdergaarden, tok han med seg Michelin-erfaringen til gatekjøkkenet Shashlik på Haslum. Nå vil han bli en av Norges beste i bransjen.

På Haslum, 20 minutter unna Oslo sentrum, ligger Shaslik, et gatekjøkken drevet av syriske Mahmoud Masttat. Gatekjøkkenet har fått omtale i flere aviser, og nevnt som et solid alternativ til Norges beste Michelinrestauranter i Aftenposten.

Kokk og gründer Mahmoud har flere års erfaring fra Michelinrestauranten Statholdergaarden. Kunnskapene derfra brukte han som grunnlag i åpningen av et helt spesielt gatekjøkken.

– Med Shashlik vil jeg starte noe helt nytt her i Norge. De fleste gatekjøkken bruker ferdige produkter i maten sin. Jeg vil gjøre alt fra bunnen av, forteller kokken.

På menyen finner man shawarma med granateplesaus og flamberte burgere, alle uvanlige retter for et gatekjøkken.

Fra Aleppo til norsk Michelinrestaurant

Mahmoud begynte sin karriere som kokk allerede da han var 18 år i Aleppo, Syria. I 2016 ankom han og kona Norge som asylsøkere etter å ha syklet over grensen fra Russland. Bosatt i Oslo ønsket han å ta utdannelse i yrket sitt.Løsningen ble å ta fagbrev som kokk.

Fagbrevet var starten på en fire år lang periode som lærling hos kjendiskokk Bent Stiansen. I perioden jobbet han på Statholdergaarden, en restaurant som har gjort seg fortjent til Michelinstjerne i 27 år på rad.

Etter perioden som lærling fikk Mahmoud tilbud om videre jobb ved Michelinrestauranten. Men kokken takket nei:

– Det var fire år med høyt tempo og mye stress. Jeg har familie og to barn. De er noe av det viktigste for meg. Jeg ønsket å finne noe som passet bedre med dem.

Mahmoud innså at han ønsket å starte noe eget. Ideen om Shashlik ble født.

Vil bli en av Norges beste

I mars 2023 åpnet gatekjøkkenet Shashlik opp på Haslum.

Hver dag jobber Mahmoud for å alltid ha nykuttede grønnsaker, dagsfersk saus og kjøtt av høy kvalitet i rettene deres. For kokken ønsker å gi kundene en opplevelse større enn den vanlige kebaben. I hver rett bruker han kunnskapene og ferdighetene han lærte fra årene på Michelinrestauranten.

Innsatsen har sikret kokken fem stjerners anmeldelser fra over 300 kunder på Google reviews og køer utenfor matboden i sommermånedene.

Drivkraften til kokken fra Aleppo er klar:

– Jeg elsker å lage mat og lager den med kjærlighet. Den kjærligheten får jeg tilbake når jeg ser mennesker bli glade av maten min.

– Målet mitt er å være en av de beste i Norge, legger han til.

Mahmouds fremtidsplaner er klare. En dag håper han å gjøre Shashlik om til en større restaurant.

Med mynte- og tahinidressing, flamberte burgere og granateplesaus ønsker Mahmoud å gi kundene en annerledes gatekjøkkenopplevelse.
Foto : Deborah Riiser