Etter 16 år som flyktning har kurdiske Alli fullført landets mest vellykkede voksenopplæring

Tirsdag feiret Allah Bakhsh Safaiyan fagbrev som ernæringskokk etter fire år. Han mener det har åpnet mange dører for han som minoritetsspråklig i Norge.
Foto: Deborah Riiser
16 år av Allis liv tilbringtes i flyktningsleir og på asylmottak i Irak og Norge. Så fikk han mulighet til å bli en av 18 elever i en helt spesiell klasse. – Jeg vil inspirere flere til å gjøre det samme, sier han til Utrop.

Da Allah Bakhsh Safaiyan Mehr var seks år, flyktet han med moren og søskene til Irak. Som kurder med politisk engasjert far var det ikke lenger trygt for familien i Iran.

Allah sin far ble skutt og drept av styresmaktene i hjemlandet.

Det ble starten på 16 år som flyktning i Irak og Norge.

Etter åtte år på asylmottak i Norge fikk Alli oppholdstillatelse.

Nå har Allah – eller som klassekameratene han kaller han, Alli, kone og tre barn – og akkurat fullført en av landets mest vellykkede voksenopplæring.

Det har gitt Alli fagbrev i ernæringskokk og full jobb ved Norges største sykehus, Oslo universitetssykehus.

Alli ønsker å inspirere andre med flyktningsbakgrunn til å ta samme vei som han.

– Fagbrevet gir muligheter som ellers ikke er der for folk som meg, forteller han til Utrop.

Fikk ikke sove om nettene

Han forteller at fagbrevet har sikret han en trygghet som han ikke hadde før.

– Før kunne jeg ikke sove. Jeg tenkte på økonomi hele tiden. En fast jobb er noe du kan stole på.

Startet som vaskehjelp

Før Alli startet på den fire år lange utdanningen mot fagbrev, hadde han ulike strøjobber.

Hans første møte med restaurantbransjen i Norge var som vaskehjelp. Der klarte han å jobbe seg opp til å lage mat på kjøkkenet.

– Det begynte med oppvasken. Så startet jeg å lage mat for restauranten. 

Ønsket om å jobbe som kokk i Norge var født.

Ble utvalgt

Det tette samarbeidet mellom lærere og elever har hatt mye å si for den vellykkede klassen. Her med undervisningsinspektør Torill Wøhni.
Foto : Deborah Riiser

Men inntekten til Alli var fortsatt usikker og det var vanskelig å forsørge familien.

Endringen kom da han fikk muligheten til å bli en av 18 elever i klassen KOS4 på Helsfyr voksenopplæring.

Klassens mål var å gjennom fire år gi videregående opplæring til fagbrev – samtidig med norskopplæring.

– Det var vanskelig i starten å lære norsk samtidig som man skulle lære å lage mat. Det ble en del misforståelser, sier Alli og ler.

Ny type undervisningsform

Likevel forteller Alli at det hjalp å gjøre norskundervisningen samtidig som kokkeopplæringen. Det gjorde språklæringen mer praktisk.

Alli forteller at klassens norsklærer ble med elevene til praksisplassene deres i Ullevål universitetssykehus.

Der holdt hun norskundervisning samtidig som elevene måtte øve seg på matlaging. 

En av landets mest vellykkede voksenopplæringer

Allis klasse er en av landets mest vellykkede voksenopplæringer for minoritetsspråklige.

Av 18 elever, har 16 bestått fagprøve.

Alle elevene med fagbrev gikk rett ut i fast jobb. 15 av dem ved Ullevål sykehus eller Rikshospitalet.

Nå jobber Alli i full stilling på Oslo universitetssykehus.

Ettertraktet i arbeidsmarkedet

På sykehuset lager Alli mat til syke mennesker. Der er det viktig å vite hva hver enkelt pasient trenger av næringsstoffer – og hva pasientene ikke tåler.

 Det gjør utdanningen som ernæringskokk krevende, men også mer ettertraktet hos arbeidsgivere.

Åpner dører for minoritetsspråklige

Alli feirer bestått fagprøve med klassen på Oslo Militære Samfund. Lokalet ble valgt ettersom en av skolens tidligere elever jobber her som kokk.
Foto : Deborah Riiser

Alli mener at fagbrevet åpner mange dører i Norge som ellers er lukket for innvandrere og minoritetsspråklige. Alli inspirerte sin egen kollega til å ta samme veien som han.

– Jeg anbefalte fagbrevet til kollegaen min. Jeg forklarte til han at det er en god vei å gå som kokk. 

Allis kollega går fortsatt på skolen og jobber for å bli ferdig med sitt fagbrev. Alli heier på han.

– Jeg er veldig glad for at jeg kan inspirere andre.

Vil starte egen restaurant

I tillegg til stillingen på Ullevål universitetssykehus jobber Alli som kokk på Paleet i Oslo.

Fremtidsplanene til Alli er klare. Han har sendt søknad til arbeidsplassen sin.

– Drømmen min er å jobbe for meg selv. Derfor har jeg søkt om å drive min egen avdeling på Paleet.