- Ny rapport kritisk til praksis på Trandum - 10.01.2025
- Suksess-selger går til musikkbransjen - 10.01.2025
- Over 3000 rohingya-barn flyktet med båt i fjor - 09.01.2025
Felipe Donoso Orellana (31) utdannet seg til mekaniker og jobbet i hovedstaden Santiago i Chile.
I 2010 besøkte han tanten som hadde flyttet til Norge og Skien. Da bestemte han seg for at dit ville han også flytte. Han ble forelsket i det nye hjemlandet til tanten, og ville flytte til Norge og få jobb.
Lang vei
I Chile er mekanikerne mye mer spesialiserte enn i Norge. Felipe, som jobbet på assistansebil som reiste rundt for å løse feil langs veien, har aldri jobbet inne på verkstedet.
– Jeg ble lei og kjedet meg. Det ble mye venting mellom oppdragene, og jeg ville lære mer, sier Felipe i en pressemelding.
– Samtidig var alt helt annerledes enn hva vi i Norge er vant med. Alt var mye større, og sjefen for verkstedet Felipe jobbet på, så han bare en håndfull ganger på to år.
Felipe hadde etterhvert tjent nok penger til å kunne reise til Norge. Han pakket kofferten og satte kursen mot Skien. Der hadde tanten allerede vært ute og jobbet for hans sak.
Lang ventetid på arbeidstillatelse
Et par måneder før Felipe kom til Norge, sendte han alle sine papirer og fagbrevet fra Chile til Scania Skien. Han kom til Norge for to år siden, og noen dager etter ankomst var han i første samtale med de lokale Scania-folkene i Skien.
Han fikk et ja fra Scania, og dermed startet en lang prosess for å få arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Det ble en lang venteperiode.
Språk, førerkort og utdannelse
Felipes hadde lært seg engelsk før han dro hjemmefra, men norskkunnskapene var det så som så med.
– Jeg har utrolig dyktige, snille og hjelpsomme kollegaer. Det er de som har hjulpet meg å lære norsk, sier Felipe på norsk med spansk aksent.
Flere utfordringer har også stått i kø.
Førerkort måtte Felipe ta igjen i Norge. I Chile er det utdannelse på universitetsnivå for å bli mekaniker som ikke godkjennes i Norge. Nå tar han et lærlingeløp som gjør at han kan gå opp til norsk fagprøve som tungvognmekaniker.
Vil gjøre karriere
Likevel oppleves ikke utfordringene som noe et hinder å bli en enda bedre mekaniker og gjøre karriere. Han har også glidd rett inn i verkstedsmiljøet sammen med alle kollegaene.
Scania-distriktssjef i Skien, Ørjan Fles, sier gode mekanikere er mangelvare, og er glad for sin nye sør-amerikanske kollega.
– Felipe er utrolig positiv mann som ikke ser problemer eller utfordringer i noe. Han er et utrolig godt eksempel på at hvis man virkelig vil, så er alt mulig, sier Fles.