- Utrops utgave 48 – 2024 er ute nå! - 12.12.2024
- Forside av utgave 48-2024 - 12.12.2024
- Utrops utgave 47 – 2024 er ute nå! - 05.12.2024
I to år brukte Hadia Tajik kvelder, helger og ferier på å skrive boken Frihet. En politisk og personlig historie. Hun har reist rundt i Norge og intervjuet leger og lærere, elever og renholdsarbeidere. Hun har delt fra livet og forskningsrapporter og reflektert rundt store politiske og verdimessige utfordringer verden står overfor.
Men så har altså debatten de siste ukene handlet om bokomslaget.
Det tok for alvor av da fakultetsdirektør Karoline Holmboe Høibo ved Universitetet i Stavanger mente bildet på omslaget ga inntrykk av at kvinner må være seksualiserte for å lykkes i politikken.
«Ikledd mjuk, djupgrøn velur, blonder over bar hud og høye tynne heler set ho eit sensuelt forførende mørkt blikk i oss», skrev Høibo i Stavanger Aftenblad. Samme helg var Tajik på hyttetur i hjemkommunen Strand i Rogaland.
Hadia Tajik kalte påstanden om at bildet gjør det vanskeligere for andre unge kvinner å drive med politikk, for vrøvl. Hun skrev at hun hadde skjønt det om anklagen kom fra en konservativ pakistansk mann.
– Hvor delaktig var du selv i billedutvalget?
– Jeg er hundre prosent ansvarlig for at akkurat det bildet ble omslaget.
– Kunne du ikke bare tatt på deg en Marius-genser?
– Nei, for å bevise hva da? Jeg kan forstå at bildet er åpent for tolkning, men i retning seksualisert? Den så jeg ikke komme. Og det finnes ørten bilder av meg i Marius-genser allerede. Er de bildene avlyst nå?
– Hva har du lært av kritikken?
– Tja, har jeg lært noe? Det måtte i så fall være at handlingsrommet for hvordan kvinner i ledende posisjoner og verv skal fremstå, er mindre enn jeg trodde.
Les hele portrettet i Adresseavisen.