–⁠ Noe skremmer meg mer enn volden

Shazia Majid er kommentator i VG og har besøkt en av Oslos mest voldelige skoler. Hvorfor skårer skolen likevel så høyt på trivsel blant elevene?
Foto: VG
VG-kommentator Shazia Majid besøker Bjørnholt videregående skole - en av skolene med flest voldstilfeller i Oslo og færrest etniske norske elever. Men mange av skolens elever er uenige i hvordan skolen deres blir omtalt.

I sin kommentar i VG besøker Shazia Majid Bjørnholt videregående skole, en av skolene med flest tilfeller av skolevold i byen:

– I fjor var det ni alvorlige, eller svært alvorlige volds- og trusselhendelser mot skoleansatte ved Bjørnholt videregående skole. Det har både vært flere bortvisninger og politianmeldelser grunnet vold og trusler ved skolen.

–⁠ Færre etniske nordmenn

I dag er sammensetningen av elever i klassen snudd på hodet mange steder.

–⁠ Jeg har gått her i fire år og ikke vært i klasse med en eneste etnisk norsk elev, forteller en ung mann.

Han sikter til at det vokser opp en generasjon ungdommer i Oslo som legger bak seg 13 års skolegang uten å være sammen med en eneste, eller svært få jevnaldrende etniske nordmenn.

– I tillegg vokser mange av elevene opp i bydeler hvor det blir stadig færre etniske nordmenn.

Homofobi og sosial kontroll av jenter

Samtidig er det også noe annet, noe som skremmer mer enn volden, skriver Majid videre.

– Homofiendtlige holdninger, gammeldags kvinnesyn og negativ sosial kontroll utført av enkelte elever mot medelever.

– Ansatte ved Bjørnholt forteller det ikke er mulig å være åpen skeiv på skolen. Like rystende er utbredelsen av negativ sosial kontroll, særlig overfor jentene. Jentene med hijab får mer respekt. Andre jenter kan gjerne oppleve å bli kalt «hore» av medelever.

Høy trivsel blant elevene på Bjørnholt

Samtidig nevner Majid positive sider ved skolen.

– Jeg ser at læreren har tålmodighet av en annen verden og velger sine kamper i dette klasserommet. Møter elevene der de er, for så å løfte flere av dem opp til der de kan være.

Elever hun har snakket med liker ikke hvordan skolen deres blir omtalt.

– Skolen har et bra fellesskap, godt miljø, gode muligheter og gode lærere, sier Hassan, elev på Bjørholt.

Elevene her opplever blant annet mer støtte fra lærere, og har høyere motivasjon enn gjennomsnittet for Oslo. Tryggheten i å høre til er også viktig, fremhever Majid.

– Jeg kom inn på Hartvig Nissen, men der var de fleste fra vestkanten, og de drakk mye. Jeg er fra østkanten, jeg drikker ikke, så jeg følte meg utenfor, forteller Viana (18) til VG.

Trenger eksponering til storsamfunnet

Minoritetsungdommer, særlig med muslimsk bakgrunn, er de mest intolerante overfor skeive sammenlignet med ungdommer ellers, viser en studie utført ved Fafo

VG-kommentatoren viser til at det som gjør dem mindre homofiendtlig, er lengre botid i Norge, bedre økonomi, foreldrenes utdannelse og at de går på skoler hvor det er et flertall av etniske nordmenn.

– Eksponering til det norske storsamfunnet er den viktigste motgiften. Det er den som mangler, både ved Bjørnholt og en rekke andre hovedstadsskoler.